EN  |  FR

Eiwitdieet maakt slanker bij meer maaltijden per dag

Als je vet wilt verliezen, dan werkt een eiwitrijk dieet subiet. Een eiwitrijk dieet is één van de dingen die deze website met een gerust hart naar voren schuift als alternatief voor obscure, en mogelijk riskante afslankpillen. Vandaar dat wij onze oren spitsten toen we hoorden dat Amerikaanse voedingswetenschappers een manier hebben ontdekt waarop je de afslankwerking van een eiwitrijk dieet nog verder kunt vergroten.

De belangrijkste reden waarom je makkelijker vet verliest met een eiwitrijk dieet is dat eiwitten een verzadigende werking hebben. Je eet spontaan minder als je voeding meer eiwitten bevat.

Een tweede punt is dat een eiwitrijk dieet je spiermassa beschermt. Eet je meer calorieën dan je verbrandt, dan bouw je makkelijker spiermassa op. Eet je minder calorieën dan je verbrandt, dan helpt een eiwitrijk dieet spierafbraak voorkomen. Dat is op zichzelf al positief, maar omdat elke kilo spiermassa je energieverbruik met enkele tientallen calorieën per dag verhoogt, vergemakkelijkt een eiwitrijk dieet ook op die manier indirect het verliezen van vet. Dit is vooral interessant voor krachtsporters en fitnessers.

En dan is er nog een derde punt. Naarmate je dieet verhoudingsgewijs meer eiwit bevat is je metabolisme hoger. Je lichaam gebruikt de extra eiwitten om bestaande eiwitstructuren af te breken en opnieuw op te bouwen. Dat kost een beetje extra energie, en ook daardoor verlies je op een eiwitrijk dieet net wat sneller vetmassa.

Verdeel en heers (over je lichaam)

Da’s allemaal ouwe koek voor de fanatieke lezers van deze website. Maar wat onderzoekers van Skidmore College in New York over de afslankende werking van eiwitrijke voeding binnenkort publiceren in Obesity is dat zeker niet. De Amerikanen vroegen zich af of het nog uitmaakt hoe vaak je op een dag eet als je een eiwitrijk dieet volgt. En dus deden ze een proef waaraan dertig dikke mensen als proefpersoon meewerkten. De proefpersonen waren gemiddeld 45 jaar oud.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen vier weken 25 procent minder calorieën eten dan ze verbrandden.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in drie groepen. De eerste groep at zoals de meeste mensen eten: hun energie kwam voor 15 procent uit eiwit, voor 60 procent uit koolhydraten en voor 25 procent uit vet. De proefpersonen aten drie keer per dag.Toen de vier weken voorbij waren, waren de proefpersonen drie ons lichaamsvet kwijtgeraakt.

De tweede en de derde groep aten eiwitrijk: hun energie kwam voor 35 procent uit eiwit, voor 45 procent uit koolhydraten en voor 20 procent uit vet. De tweede groep at drie keer per dag, de derde zes keer.

Gedurende de vier weken dat het experiment duurde verloren de proefpersonen in de tweede groep vier ons lichaamsvet. Een pietepeuterig beetje meer dan de proefpersonen die min of meer ‘normaal’ hadden gegeten. Maar de proefpersonen die niet drie, maar zes keer per dag hadden gegeten deden het fors beter: Zij verloren acht ons lichaamsvet. Dat is dus twee keer zoveel als de proefpersonen in de andere eiwitgroep.

Behoud spiermassa

Niet alleen de afslankende werking van een eiwitrijk dieet wordt beter als je zes keer per dag eet. De onderzoekers ontdekten dat waarschijnlijk ook de spieropbouwende werking sterker wordt als je vaker per dag eet. De proefpersonen in de eiwitgroep die drie keer per dag aten verloren een kilo vetvrije massa (dat is botmassa, vocht en spiermassa). Bij de proefpersonen die zes keer per dag aten was het verlies van vetvrije massa slechts drie ons.

Bij gewichttrainers werkt het beter

Toegegeven: het Amerikaanse onderzoek was niet groot, en het duurde ook niet erg lang. Maar toch denken we dat de lezers van onze website er iets aan hebben. Je moet bedenken dat de proefpersonen uit de Skidmore-studie niet trainden met gewichten. De lezers van Eigen Kracht doen dat wel. Omdat krachttraining de behoefte aan eiwitten fors verhoogt, zou het zomaar kunnen dat het verdelen van dezelfde hoeveelheid eiwitrijke voeding over meerdere maaltijden per dag bij hen nog beter werkt dan bij de inactieve proefpersonen in de Amerikaanse studie.  

Dossiers: