EN  |  FR

HYROX: fitness voor iedereen

afbeelding bij HYROX: fitness voor iedereen

HYROX is een mix van hardlopen en functionele krachtoefeningen, waarbij het doel is om zo snel mogelijk door een volledige sessie heen te buffelen. Het draait totaal om 8 km hardlopen en 8 sessies functionele krachtoefeningen, verdeeld in 1 km doorkachelen op eigen vermogen gevolgd 1 functionele krachtoefening als sledge pull of sandbag lunges. Klinkt als CrossFit light? We spreken je na afloop!

HYROX is een wereldwijde fitnessrace voor iedereen. Deelnemers van over de hele wereld strijden in precies hetzelfde format. Sinds de lancering in Duitsland in 2017 is HYROX uitgebreid naar 11 landen, 30 steden en telt jaarlijks 100.000 finishers. Het evenement vindt plaats in grote overdekte locaties die het geheel een unieke stadionachtige sfeer geeft. Op 6 en 7 april vindt de HYROX fitnessrage plaats in AHOY te Rotterdam.

De oefeningen

HYROX heeft zorgvuldig 8 functionele bewegingsoefeningen uitgekozen die de verschillende energiesystemen van het lichaam aan het werk zetten. Het zijn achtereenvolgens:

  • Ski Erg 1000 meter. Het apparaat richt zich voornamelijk op de arm-, schouder- en spieren van de romp. Gevorderen kunnen in de uitvoering het hele lichaam laten werken.
  • Sled Push is een krachtige duwoefening waar vooral je romp, benen en bilspieren flink aan het werk worden gezet. Schoenen met een beetje profiel aanbevolen.
  • Sled Pull 50 meter de Sled Pull goed voor de bilspieren, biceps en rug, en natuurlijk ook de romp.
  • Burpee Broad Jump is een dynamische opdrukoefening direct gevolgd door een sprong voorwaarts.
  • Roeien 1000 meter roeien op de Concept2 roeimachine. Niet spelevaren maar doorroeien is de bedoeling.
  • Farmers Carry Bij deze ‘boerenloop’ met gewicht pak je de spieren van de bovenrug, romp, onderarmenspieren en greepkracht van de handen. En omdat je aan het lopen bent, ook je onderrug, bilspieren en benen. Zo sterk worden als een boer, is hier het motto.
  • Sandbag Lunges Wisselend met rechter- en linkerbeen uitstappen met een flinke zandzak van een kilootje of 10, 20, 30. Bovenbenen en bilspieren krijgen het zwaar. Je hele romp werkt ook flink mee.
  • Wall Balls De laatste oefening van de acht. Vlak voor een muur maak je een diepe squat met een medicine ball in je handen. Boven armen met bal strekken en uitstoten naar omhoog. Metertje of 3, minimaal.

Wedstrijdcategorieën

Er zijn 10 categorieën waar je aan kunt deelnemen: vrouwen, vrouwen pro, mannen, mannen pro, dubbels (vrouwen, mannen, mixed) en de zogeheten Relay, waarbij je met een partner het hele parcours kunt delen. Ook hier weer voor vrouwen, mannen of mixed koppels. Zoals gezegd, er kunnen binnen deze categorieën tijden neergezet worden en je komt dan op een scorelijst. Het wedstrijdelement en de verschillende categorieën maken dat iedereen zich uitgedaagd kan voelen om op zijn, haar of hun niveau deel te nemen. Bij een stijgend percentage mensen met weinig conditie en toenemend overgewicht geen overbodige luxe.

Alles over HYROX vind je hier.

Dossiers: