EN  |  FR

Passie in de lift: Old School deadlift met hoge herhalingen

Peary Rader van het unieke ‘old school’ bodybuildingmagazine Ironman, wist het zeker: grote spiergroepen in beweging brengen bouwt de meeste spiermassa op en verbrandt verschrikkelijk veel calorieën. En de deadlift stond naast kniebuigen bovenaan zijn lijstje allerbeste oefeningen, liefst met hoge herhalingen. Waarom doet bijna niemand dat dan? Antwoord van kabouter ‘Lui’: ‘Ik word daar zo moe van…’

In het fitnesscentrum staan de loopbanden rij aan rij, worden de hometrainers steevast bevolkt door allerhande ‘figuren’ met een hartstochtelijk verlangen hun vlezige fysiek te transformeren tot strakkere contouren, en is de adductormachine (binnenkant bovenbeen) immer bezet. Een halter met een flinke prak ijzer eraan van de grond tillen is wel het laatste waar de bezoekers aan denken. En zelfs pittiger dames en heren, die zich onbeschroomd bodybuilder durven noemen, zien de deadlift niet zitten. Meer nog dan een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’ is het waarschijnlijk schrik voor ouderwets hard werken. En dat is jammer, want wie niet werkt zal misschien dan nog wel eten, maar veel verbranden is er niet bij. Laat staan spiermassa opbouwen.

Tillen met passie

Deadliften is een oefening die in ‘old school’ bodybuildingprogramma’s niet mocht ontbreken, om de doodeenvoudige reden dat er zoveel spieren bij betrokken waren, van de bil- en beenspieren (voor én achter) tot aan de schouders, trapezius, onderrug en de rechte en schuine buikspieren. Ook de armen (triceps, biceps, onderarmen) komen aan bod. Met recht een total body oefening dus.
Een oefening die enorm kan bijdragen aan de intensiteit van het trainen voor spiermassa en een lager lichaamsvetpercentage, mits correct en met de nodige passie uitgevoerd. Een oefening die het anderhalf uur rukken en trekken aan apparaten kan bekorten tot een compacte en effectieve training van drie kwartier omdat je zoveel oefeningen van ondergeschikte waarde kunt overslaan. Het doen van hoge herhalingen (15-20) maakt deze oefening helemaal tot een belevenis waarvan je achteraf kunt zeggen ‘Vandaag heb ik echt getraind!’.

Deadlift

Uitvoering: Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en pak de stang ook met dezelfde breedte vast. Houd je rug hol gedurende de gehele oefening en blijf recht voor je uitkijken. Trek de halter van de grond door je rug gelijktijdig met je benen te strekken tot je rechtop staat. Daarna laat je de halter op gecontroleerde wijze weer terugzakken naar de grond. Dat geldt als één herhaling.

Tips: Werk eerst aan een perfecte techniek voor je met echt zware gewichten aan het werk gaat. Doe hoge herhalingen en pauzeer niet langer dan een seconde tussen de herhalingen. Let erop, dat je de oefening onder begeleiding aanleert en wees zuinig op je rug. Een filmpje vind je hier. Zie verder ook.

Dossier: