EN  |  FR

Symposium 10 Jaar Anabolenpoli: sprekers en presentaties

afbeelding bij Symposium 10 Jaar Anabolenpoli: sprekers en presentaties

Op donderdagmiddag 16 december 2021 organiseerde de Dopingautoriteit samen met het Spaarne Gasthuis het Symposium 10 jaar Anabolenpoli. Het symposium vond plaats in het Teylers Museum te Haarlem voor een bescheiden publiek en was via livestream te volgen.

Oorspronkelijk was het symposium gepland op 26 maart 2020 en de belangstelling was groot, met meer dan 150 inschrijvingen. Anderhalve week voor datum moest het symposium tot nader order worden uitgesteld vanwege een virus, COVID-19. Nieuwe data werden geprikt en nieuwe varianten van het virus gooiden roet in het eten. Om aan alle onzekerheid een eind te maken werd besloten het symposium voor een zeer bescheiden publiek toch live te houden en te streamen. Hieronder de opnamen van de sprekers en de presentaties apart ter inzage.

Welkomstwoord Vincent Egbers

De nieuwe voorzitter van de Dopingautoriteit Vincent Egbers heet aanwezigen en livestreamers welkom en benadrukt het belang van kennis vergaren en delen om de gevolgen van het gebruik van anabole steroïden en andere middelen die worden gebruikt in fitness en bodybuilding te verminderen.

Pim de Ronde: bijna 12 jaar Anabolenpoli

In 2010 verscheen een rapport van de Gezondheidsraad over het gebruik van doping in de ongeorganiseerde sport (fitness, bodybuilding). In de raad van advies zat endocrinoloog Pim de Ronde, die kort na het verschijnen van het rapport in Amsterdam begon met een speciaal spreekuur voor (ex) gebruikers van anabole steroïden. De Anabolenpoli kreeg snel landelijke bekendheid en werd een unieke plek waar veel kennis werd opgedaan en onderzoek uitgevoerd. Uiteindelijk werd er ook een tweede Anabolenpoli opgezet, in Tilburg. In zijn presentatie ‘Bijna 12 jaar Anabolenpoli’, geeft De Ronde een overzicht van de ontwikkeling van de Anabolenpoli, het expertisecentrum dat tegenwoordig in het Spaarne Gasthuis in Haarlem is gevestigd. Een interview over de Anabolenpoli, middelen en gezondheid is hier te vinden.

De presentatie is hier te vinden.

Diederik Smit: HAARLEM-studie

De HAARLEM-studie ging op 15 oktober 2015 van start en deed onderzoek naar de (nadelige) gezondheidseffecten van het gebruik van anabole steroïden door amateursporters. Voor het onderzoek werden 100 mannelijke proefpersonen ouder dan 18 jaar uitgenodigd, die van plan waren aan een kuur anabole steroïden te beginnen. De deelnemers leverden de kuur zelf aan en mochten pas met het onderzoek beginnen als er drie maanden geen anabole steroïden waren gebruikt. Over een jaar tijd werden ze in totaal 4 keer op de polikliniek interne geneeskunde van het Spaarne Gasthuis in Haarlem onderzocht op de (nadelige) gezondheidseffecten van het gebruik door middel van bloed-, sperma- en urineonderzoek, onderzoek van het hart en verschillende vragenlijsten. Het onderzoek werd uitgevoerd door Pim de Ronde en Diederik Smit, die binnenkort op het onderzoek promoveert en in Tilburg een tweede Anabolenpoli heeft voor (ex) gebruikers van anabole steroïden.

De presentatie is hier te vinden.

Anton van Wijk: Sterk Spul

In de media duiken met enige regelmaat berichten op over het gebruik van doping in de sport. Niet alleen in de topsport, ook daarbuiten worden middelen gebruikt om de (sport)prestaties te vergroten. Maar wat gaat er achter het dopinggebruik en de – handel schuil? In opdracht van het ministerie van WVS onderzocht Bureau Beke samen met de Vrije Universiteit Amsterdam de aard, omvang en ernst van dopinghandel in Nederland. Het rapport ‘Sterk Spul’ verscheen december 2020.

De presentatie is hier te vinden.

Willem Koert: Kwaliteit van anabolica

Willem Koert gaf een presentatie over de kwaliteit van anabole steroïden in het Nederlandse krachtsportmilieu. Meer dan 58% van de anabole steroïden bleek afkomstig van zogenaamde ‘underground labs’ en 41% uit ‘reguliere’ farmaceutische bedrijven. Vooral bij producten van underground labs bestaat de legitieme vrees voor verontreinigingen. Hoewel verontreinigingen als zware metalen en bestrijdingsmiddelen niet werden gevonden, bleek de kwaliteit van producten afkomstig van underground labs toch sterk wisselend. Dat betekent dat anabolengebruikers feitelijk niet weten wat ze in hun lichaam stoppen.

De presentatie is hier te vinden.

Hans Wassink: Evolutie van bodybuilding

Hans Wassink gaf een presentatie over de evolutie van bodybuilding. De sport brak halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw door naar het mainstream publiek. Arnold Schwarzenegger was hiervoor het uithangbord, waarna hij vanaf de jaren 80 versterking kreeg van Sylvester Stallone en andere ‘actiehelden’. De ontwikkeling van het gebruik van anabole steroïden en andere performance and image enhancing drugs maakten dat het (prof) bodybuilding evolueerde van mainstream naar xtreme, met kritieke gevolgen voor bodybuilders en hun sport.

De presentatie is hier te vinden.

Pim de Ronde: Anabolenpoli’s 10 jaar verder

In zijn afsluitende presentatie keek Pim de Ronde 10 jaar verder. Hij benadrukte het belang van verdere verdieping in motieven en middelen van de groep gebruikers van anabole steroïden om verdere harm reduction strategieën te ontwikkelen en de effecten daarvan te onderzoeken.

De presentatie is hier te vinden

Dossiers: