EN  |  FR

Spiegeltje, spiegeltje......

Geen vrouw is nog mooi in Nederland. Dat vinden ze zelf althans. Wereldwijd zegt slechts 2 procent van de vrouwen van zichzelf dat ze mooi zijn. In Nederland wil 78 procent graag iets aan haar lichaam veranderen. De resultaten van verscheidene onderzoeken spreken voor zich. De ontevredenheid over het uiterlijk neemt epidemische vormen aan. Cosmetische chirurgen mogen in hun handjes knijpen en ook fitnesscentra pikken hun graantje mee. Maar in hoeverre fitness en operatief ingrijpen een antwoord bieden op de toenemende onvrede…

“Ik ben 33 jaar oud, heb twee kinderen (…) en ik maak me zorgen over mijn rimpels.” Dat zijn de eerste, voor veel leeftijdgenoten ongetwijfeld herkenbare woorden van documentairemaakster Sunny Bergman in haar documentaire Beperkt houdbaar, die onlangs door de VPRO werd uitgezonden, maar ook op internet nog te bekijken valt en een heuse aanrader is. Bergman laat hierin zien wat vandaag de dag de schoonheidsnormen zijn en wat vrouwen doen om daaraan te voldoen. Daarbij fungeert ze zelf als lijdend voorwerp. Wanneer ze wijdbeens in een vaginakliniek in Los Angeles op de onderzoekstafel ligt, vertelt de, door winstbejag gedreven cosmetisch chirurg haar, dat een Playboy-look ook voor haar is weggelegd. Tegen een stevig tarief natuurlijk.

Het is de harde werkelijkheid van een wereld waarin ontevredenheid over het uiterlijk opgeld(!) doet en cosmetische ingrepen steeds normaler worden. Hoewel Amerika een voorloper is op dit gebied, blijven ook Nederlandse vrouwen de cosmetische druk niet bespaard. Uit onderzoek van Trendbox uit 2005 blijkt dat 78 procent van de vrouwen het lichaam graag op sommige punten wil veranderen. In 2000 bedroeg dat percentage nog 68 procent! 66 procent zou kiezen voor plastische chirurgie als hun dat niets zou kosten. En kost het wel wat, dan overweegt nog steeds een op de vijf Nederlandse vrouwen een cosmetische ingreep, zo blijkt ook uit onderzoek van het cosmeticamerk Dove.

Science fiction

De tegenwoordige droomvrouw is onwerkelijk, meent Ariel Levy, auteur van ‘Female Chauvinist Pigs’, een controversieel boek dat deze maand bij Meulenhoff in het Nederlands verschijnt. “It’s not even a rare woman we’re looking up to, it’s a creation”, vertelt ze in ‘Beperkt houdbaar’. “It’s like science fiction in a way.” Uit Zweeds onderzoek blijkt dat fotomodellen tegenwoordig gemiddeld 23 procent minder wegen dan de gemiddelde vrouw. Twintig tot dertig jaar geleden was dat nog 8 procent. Bovendien zijn de modellen die de glossy’s domineren allemaal lekker opgepimpt. Zie bijvoorbeeld hier. Zonder photoshop zag de bladenwereld er een stuk minder onwezenlijk uit.

Als je op deze ‘buitenaardsen’ wilt lijken, moet je meer doen dan een beetje fitnessen. Voor een borstvergroting en plaatselijke vetverwijdering kun je bij een fitnesscentrum niet terecht. Hoe hard je ook traint! De vier b’s – de grootste probleemgebieden – zijn de vaste ingrediënten van vele groepslessen die draaien om spierversteviging, maar vrouwen wordt aangeraden om geen al te hoge verwachtingen te hebben van deze bestsellers.

Misverstanden over fitness

Vraag vrouwen in een fitnesscentrum wat ze hopen te bereiken. Gegarandeerd dat een ruime meerderheid van de antwoorden betrekking heeft op het uiterlijk. Nu kun je met fitness een hoop bereiken, maar een ideale ‘buitenaardse’ zul je er niet van worden. Heb je toch die illusie, lees dan nog eens onderstaande topdrie van grootste misverstanden onder vrouwen over fitness.

1. ‘Van buikspieroefeningen krijg ik een strakke buik.’ Plaatselijk vet verbranden kan niet. Het lichaam bepaalt zelf welk vet het verbrandt. Daarover heb je geen zeggenschap. (Een variant op dit thema betreft de geliefde adductie-oefeningen voor de binnenkant van de bovenbenen. Ook hier geldt: plaatselijk vet verbranden kan niet. En wil je vet verbranden? De adductoren zijn érrug kleine spieren. Je kunt dan beter de grotere spiergroepen trainen.)
2. ‘Door borstspieroefeningen voorkom ik dat mijn borsten gaan hangen.’ Je borsten bestaan niet uit spieren en zijn niet trainbaar. De borstspieren liggen onder je borsten en van stevige borstspieren gaan je borsten niet overeind staan. Een goede bh (of een chirurgische ingreep) biedt de enige oplossing. En bedenk overigens ook: ‘weinig vet’ betekent vaak ‘geen borsten’ (zie vrouwelijke bodybuilders).
3. ‘Door training van mijn triceps houd ik strakke bovenarmen.’ Als vrouwen ouder worden, wil de onderkant van de bovenarmen nog wel eens verslappen. Tricepstraining verandert hier niets aan. Wat je ziet hangen, zijn niet je spieren, maar is bindweefsel dat niet trainbaar is. Het enige dat je met training van de triceps kunt bereiken, is dat de ‘lege’ huid wat beter opgevuld wordt door grotere spieren. Maar heb je echte ‘vleermuisarmen’, dan moet je daar behoorlijk voor aan het ijzer.

En nu?

Ja, en nu? Op naar de plastisch chirurg? Dat kan natuurlijk. Tegenwoordig hoef je daar niet geheimzinnig meer over te doen. Maar je kunt ook éérst even naar ‘Beperkt houdbaar’ kijken en de bijbehorende website bezoeken. Misschien dat je na wat meer studie er dan juist wel achterkomt dat je er mag zijn zoals je bent. Wat zou je daar een mooi mens van worden! (En er blijven natuurlijk genoeg redenen over om te fitnessen.)

Dossiers: