EN  |  FR

Fit op de fiets of futloos in de file

Flink wat Nederlanders staan dagelijks zuchtend en steunend in de file en als we de verkeersvoorspellingen mogen geloven, komt daar voorlopig nog lang geen einde aan. Ook de tropische warmte die ons de afgelopen maand twee hittegolven bracht, was bepaald geen pretje in de auto. Volgens weersdeskundigen geen incident, dus maakt de borst maar nat en probeer het hoofd koel te houden. Met die ontwikkelingen in gedachten, duikt onvermijdelijk de vraag op: wat moeten we nog in die auto? Kiezen we voor fit op de fiets of futloos in de file?

Als mobiliteit betekent je vrij kunnen bewegen, dan lijkt automobiliteit wel de hoogste mate van vrijheid te zijn. We pakken de auto en we rijden de zonsondergang tegemoet, naar waar we maar willen: Walibi, Drielandenpunt, een dagje quad crossen in Baarle-Nassau, of lekker op zwarte zaterdagen naar het buitenland. Maar ook op de korte kilometer zijn we niet uit de auto te branden. We doen er de boodschappen mee, we gaan er 10 of 20 km mee naar het werk en parkeren het allerliefste exact voor de voordeur. Aan die ‘vrijheid’ hangt echter wel een prijskaartje in termen van tijd, geld en gezondheid.   

Fiets het eraf

Gemiddeld zitten we 20 km en een half uur per enkele reis in de auto naar ons werk (als je kunt doorrijden). Bij 45 werkweken heen en weer is dat 9000 km per jaar. En hoewel voeding de belangrijkste factor is om van je spek af te komen, kun je door dagelijks je fietskilometers te pakken toch behoorlijk wat extra calorieën verbranden. In plaats van de auto te pakken kun je namelijk ook in een rustig tempo van 20 km/u naar het werk fietsen. Bij die snelheid raak je echt niet buiten adem, maar moet je wel een half uurtje eerder van huis. Op de terugweg win je weer tijd, want je kunt in de sportschool cardio schrappen. Dat zijn de praktische zaken. Nu de gewichtige zaken. Door dagelijks 40 km (twee uur) te fietsen, verbrand je 1000 kcal. Als je die 1000 kcal ‘s avonds niet wegcompenseert met een gezinszak chips, val je aanvankelijk ruim 6 ons per week af.

Dan moet je echter niet met een e-bike gaan, want dat heeft eerder een ongunstig dan gunstig effect op je gewicht!

Hart voor de zaak

Mensen die van en naar hun werk fietsen blijven beter op gewicht en hebben een lager lichaamsvetpercentage. Maar dat is niet het enige gunstige gezonde effect van mensen die fietsend naar het werk gaan. Het blijkt namelijk dat fit zijn en hiermee bedoelen we een goed uithoudingsvermogen hebben, de kans op een hartaanval drastisch verlaagt. Naar je werk fietsen in plaats van met de auto naar het werk gaan, geeft dus een dubbel voordeel. Van dagelijks in de  auto zitten, verslechtert je conditie en verhoog je de kans op een hartaanval, terwijl fietsend naar het werk gaan, je conditie verbetert en de kans op een hartaanval verlaagt. Zelfs wanneer je door dat fietsen geen gram afvalt, maar wel je conditie verbetert, verlaag je je risico op hart- en herseninfarct drastisch. 

Maar fietsen kost meer tijd…of toch niet?

Op de korte termijn kost fietsen inderdaad meer tijd dan met de auto naar het werk gaan. Een uur fietsen kost meer tijd dan een half uur autorijden per enkele reis per dag. Maar wist je dat voor elk uur dat je fietst je ook een uur langer leeft? Met fietsen win je op de lange termijn dus tijd in plaats van dat het tijd kost. Autorijden kost daarentegen tijd. Reken maar uit. Het Nederlandse modale inkomen is in 2018 37500 euro en daarvoor moet je ongeveer 1800 uren (45 veertigurige werkwerken) werken. Dat is een uurloon van pakweg 20,8 euro.

Volgens het NIBUD zijn de maandelijkse kosten voor een auto die ongeveer 10.000 km per jaar wordt gereden tussen de 365 en 499 euro. Laat we daar aan de voorzichtige kant blijven en 400 euro per maand gebruiken. Je auto kost je dus ongeveer 400 euro per maand en het modale uurloon is 20,8 euro. Als je die twee op elkaar deelt, weet je hoeveel tijd je per maand moet werken voor je auto; dat is net geen 20 uren per maand. Meer dan een halve dag per week werk je dus om met diezelfde auto naar je werk te rijden! 

Doe het dan voor het milieu

Als je je vetpercentage niet belangrijk vindt (kunnen we ons niet voorstellen), of de tijd die je hier op aarde niet wilt verlengen, of een salarisverhoging van netto vier barkies, dan is er nog een ander belangrijk argument om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Autorijden is met zijn CO2-uitstoot van dik 200 gram per kilometer namelijk de meest vervuilende manier om naar je werk te gaan. En ja, ook een elektrische auto met zijn CO2-uitstoot van 70 gram per kilometer belast het milieu. Alles bij elkaar opgeteld, heeft naar je werk fietsen een CO2-uitstoot van ongeveer 25 gram per kilometer. En dat is beter voor het milieu en je gezondheid. Weer een dubbel voordeel. Op eigen kracht dus naar het werk! 

Wil je meer weten over de voordelen van fietsen voor de gezondheid, het milieu, je portemonnee en de maatschappij, klik dan hier.

Sta je graag je graag in de file, klik dan hier

Ben je liever lui dan moe, klik dan hier.

Dossiers: