EN  |  FR

De pomp van de kuiten

afbeelding bij De pomp van de kuiten

In bodybuilding zijn kuiten de sterren van het onderbeen, met een diamantvormige gastrocnemius en een mooie, platte soleus. Naast verschillende bewegingsfuncties, kent de kuit ook nog een andere vitale functie, en wel die van pomp die het bloed richting hart stuurt. Dat vermoeden van een verhoogde druk had je waarschijnlijk al bij je eerste set calf raises, maar je kuiten als een soort tweede hart zien, zover was je waarschijnlijk nog niet. Hoogste tijd daarom voor een kort college over kuiten en pompen.

Behoorlijk wat krachtwerkers worstelen met koppige kuiten. Kuiten die welhaast immuun lijken te zijn voor trainingsprikkels. Wat je ook doet, je kuiten lijken niet echt gevoelig voor groei te zijn en blijven aan de minne kant. Jammer, kun je dan denken; het zijn de kuiten maar. Met een lange broek ziet niemand de onontwikkelde spiergroep onder de knie. Verder geen vuiltje aan de lucht. De wetenschap lijkt echter bewijs aan te voeren dat kleine kuiten gerelateerd zijn aan een korter leven. Niet al te best; zo lijkt het. Hoe kleine kuiten gekoppeld zijn aan een korter leven gaan we zo uitleggen. Alvast een spoiler alert; niet te veel zorgen maken. Dat is niet goed voor je hart.

Kuiten en een korter leven

In 2014 vonden Amerikaanse bewegingswetenschappers dat mensen met chronisch hartfalen (een ernstige hartziekte) dunnere kuiten hadden dan gezonde mensen die even oud waren. Dit jaar vonden Taiwanese bewegingswetenschappers zowel bij mannen als vrouwen, dat er een sterke relatie bestaat tussen kuitomvang en de kans om binnen 10 jaar een hartinfarct te krijgen. Uit het onderzoek blijkt, dat wanneer de kuitomvang afneemt het risico op een hartinfarct toeneemt. Dezelfde onderzoeksgroep vond ook een relatie tussen kuitomvang en de kans op het krijgen van een hartinfarct bij mensen die lijden aan het metabool syndroom; waarbij het risico op het krijgen van een hartinfarct toenam wanneer de kuitomvang bij vrouwen en mannen respectievelijk kleiner dan 33,65 en 36,65 centimeter was. 

Ook Nederlandse onderzoekers hebben gekeken naar kuitomvang en overlijdensrisico. En jawel, ook de Nederlanders vonden een hoger overlijdensrisico bij mensen met een kleine kuitomvang. Belangrijk om hierbij te noemen, is dat het overlijdensrisico pas echt toeneemt, wanneer de kuitomvang zowel bij mannen als vrouwen kleiner dan 35 centimeter is. Als we dus goed naar de onderzoeken kijken, neemt het risico op het krijgen van een hartinfarct toe als je kuitomvang ongeveer onder de 35 centimeter komt. Volgens ons moeten de kuiten volledig verwaarloosd zijn, als de centimeter die niet meer dan 35 cm aangeeft..

Kuiten, je tweede hart

Maar waarom spelen de kuiten ogenschijnlijk zo’n grote rol in het wel of niet krijgen van een hartinfarct? De kuiten spelen een belangrijke rol in het terugpompen van bloed richting het hart. Deze functie van de kuiten wordt ook wel de spierpomp genoemd. Als je veel loopt, wandelt, of fietst dan helpen je kuiten om bloed richting het hart te krijgen. Op het moment dat je kuitspieren samentrekken, persen ze bloed richting het hart. Omdat bloed vanuit je benen tegen de zwaartekracht richting het hart moet worden gepompt, kunnen de kuiten een helpende hand bieden bij de bloedsomloop.Om deze reden worden je kuiten ook wel je tweede hart genoemd. Beweeg je echter weinig, dan wordt je tweede hart niet aangesproken en moet je echte hart; die vuistgrote holle spier in je borstkas, harder werken om bloed rond te pompen. Op den duur kan je echte hart overbelast raken. Zo is de theorie.

En omdat kuiten die vaak aan het werk worden gezet vaak (maar niet altijd) groter worden, ontstaat er een mooie relatie tussen kuitomvang en het risico op het krijgen van een hartinfarct.

Eigen Kracht: de conclusie

Met het oog op bovenstaande verhandeling denken wij dat je jezelf niet al te veel zorgen hoeft te maken als je kuiten nog niet tot volledige wasdom zijn gekomen. Wij denken namelijk dat ontwikkelde kuiten een teken zijn van een actieve leefstijl en/of de totale hoeveelheid spiermassa van het lichaam, en niet dat knoeperds van kuiten noodzakelijk zijn om een hart gezond te houden. We leggen het uit; als je veel wandelt, fietst, loopt, of op een andere manier fysiek actief bent met je benen en kuiten hou je je circulatie goed op gang en gezond. Bijvangst van dat bewegen, is dat je doorgaans dikkere kuiten krijgt. Het wil niet zeggen dat je per se dikke kuiten moet hebben om een gezond hart te houden.

Desalniettemin is het de moeite waard om het zekere voor het onzekere te nemen en die kuiten flink aan te pakken om ze tot groei te dwingen. Hoe je dat doet kun je hier en hier lezen.

Een volledige anatomisch les van de kuitregio krijg je hier helder uitgelegd.

Dossiers: