EN  |  FR

Eigen Kracht Challenge: poseren

afbeelding bij Eigen Kracht Challenge: poseren

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

De Eigen Kracht Challenge, een traject waarin 4 sporters voor 4 verschillende doelen een half jaar begeleid worden door professionele coaches is geen makkie, en al helemaal niet als er lockdowns zijn die het trainen een stuk lastiger maken. Zie hiervoor ook de introductie van het trainingsthema. Maar, when the going gets tough, the tough get going. Wekelijks zijn er vrijdags op de website en social media vlogs te volgen.

Warner Broshuis

Sandra:’ Een week voor de wedstrijd (Natural Bodybuilding van de INBA) zijn we begonnen met het intensiveren van het oefenen met de verplichte poses en de vrije posing ronde. Dat moet er als het ware helemaal ingeslepen worden, wat straks sta je op het podium voor een flink publiek en dat is altijd een hectisch gebeuren. Mentaal moet je dan ook stevig in je schoenen staat. Tenslotte ben je op dieet, je mag een dag voor de wedstrijd nagenoeg niets meer drinken en dan moet je ook nog eens eenmaal op het podium je spieren keihard aanspannen. Warner was inmiddels ook van 82 kg naar 67 kg gegaan en hij moest nog een paar kg kwijt. Zijn humeur was, laten we zeggen, niet optimaal, haha. De opzet van de EK Challenge was 6 maanden om je doel te bereiken, maar Warner had vanwege de datum van de wedstrijd (23 april) feitelijk maar vijf maanden voorbereiding. Ga er maar aanstaan! ’

Verplichte poses

Wat poseren betreft valt een bodybuildingwedstrijd uiteen in twee delen: de verplichte poses en het vrije poseren. Bij de verplichte poses moet je een aantal standaardposes afwerken zodat je jury een goed beeld krijgt van de ontwikkeling van je spieren en of ze een beetje in verhouding en symmetrisch zijn.

Posingroutine

Tijdens het vrije poseren, of de ‘posingroutine’, poseert de sporter 1 minuut op een zelf gekozen muziekfragment. Dit is het lastige deel van het hele poseren want je moet vloeiend van de ene pose naar de andere gaan, het moet kloppen met de muziek en de expressie moet overkomen.

Meike Gaakeer

‘Sandra: Het is al vaker gezegd, maar voor haar doel, ‘Slank & Fit’, is Meike de gedroomde sporter om te begeleiden. Altijd een geconcentreerde en strikte uitvoering van de oefeningen en haar voedingsbeleid loopt ook netjes. Op moment van schrijven heeft Meike nog een maandje te gaan en het ziet er naar uit dat ze haar doel (van 84 kg naar 70 kg) glansrijk gaat halen. In deze laatste fase is ze gemotiveerder dan ooit, want een stuk slanker, strakker en fitter en dat motiveert natuurlijk geweldig. Dat geldt voor haar, maar ook voor mij als coach, die haar mag begeleiden. Het wordt een feestje aan het eind van de rit!’

Leg Extension

Leg Extension is een oefening die behoorlijk kan aantikken als je hem strikt doet. Dat wil zeggen, behoorlijk doorstrekken bovenaan en gecontroleerd weer laten zakken. De variant waarbij je eerst het linkerbeen en dan het rechterbeen doet (of andersom) geeft net iets meer ruimte voor concentratie en strikt trainen.

Bench Press Machine (zittend)

Bij het starten met een nieuw trainingsblok worden er meestal meer herhalingen gemaakt. Voor de Leg Extension is dat 20-24 herhalingen per been. Meike doet er hier 30 herhalingen. Gewoon omdat ze het kan. Tijd om te verzwaren!

Dossiers: