EN  |  FR

Grit met pit

Twee kunststoffen buisjes, gevuld met grit, blijken als hulpmiddel bij het wandelen of hardlopen opmerkelijke effecten te hebben, zoals spierversteviging en een sterke verhoging van het energieverbruik. Dat stelt tenminste de bedenker van XCO Trainer.  Misschien moeten we dat laatste met een korreltje grit nemen. Feit is wel dat XCO walking aardig populair aan het worden is.

Helemaal nieuw is XCO Walking niet. Het idee stamt uit 1988, toen de bedenker, manueel en fysiotherapeut Jan Hermans gevraagd werd om de pitchers van een Rotterdamse honkbalclub te trainen. Sterkere armen, dat was de bedoeling. Hermans: ‘Ik ging aan de slag met losse gewichtjes. Daarnaast wist ik uit eigen ervaring dat als er problemen zijn aan het bewegingsapparaat, dat in veel gevallen met het spierbindweefsel te maken heeft. Dit bindweefsel zit als een soort netje om een spier heen. Ik ging op zoek naar een manier die diepere spierbindweefsels aandacht te geven. Na lang zoeken kwam ik op het idee van een bewegende massa. Als je een buis met bewegend spul erin boven je hoofd beweegt, voel je een klik wanneer de massa doorzwiept. De spier wordt 'getriggerd' en extra opgerekt.’ Dat leidde uiteindelijk tot de XCO Trainer, die in 2003 op de markt kwam.

‘Reactive Impact’

Bij de XCO Trainer draait het dus om het effect van het bewegende grit in de buis. Doordat het grit ‘doorschiet’ aan het begin van de teruggaande beweging, krijgen de spieren en met name het bindweefsel in en rondom de spieren een extra mechanische belasting. Dit wordt ‘reactive impact’ genoemd.

Er zijn vijf verschillende maten, waardoor de intensiteit van een XCO workout gevarieerd kan worden. Er zijn twee programma’s ontwikkeld. XCO Walking en XCO Running. Het gebruik van de buizen leidt, volgens de bedenker, onder meer tot een hoger caloriegebruik. Die claim is gebaseerd op dit onderzoek. Dat is wel erg kleinschalig, en moet waarschijnlijk toch met een forse korrel zout worden genomen, maar het functionele aspect van de XCO Trainer is wel opvallend.

Functioneel trainen

Het blijkt dat het gebruik van de XCO Trainer leidt tot een betere looptechniek, waarbij je min of meer gedwongen door het bewegende grit veel rechter gaat lopen en je loopsnelheid stijgt als je de buizen met een opgaande beweging van je onderarm beweegt. Bij een diagonale beweging, naar de tegenoverliggende schouder, verbetert de rompstabiliteit.

Natuurlijk hoef je niet alleen te wandelen of hard te lopen om de XCO Trainer te gebruiken. Net als dumbbells kun je ze bij allerlei oefeningen gebruiken, waardoor ze erg geschikt zijn voor functionele trainingen.

Het heeft even geduurd voor de XCO Trainer een groter publiek bereikte, maar met trends als functioneel trainen, coretraining, bootcamps, etc. –en een groeiend aantal fitnesscentra die het aanbieden- ontdekken steeds meer sporters de XCO Trainer. Meer over clinics, instructie-dvd’s en dergelijke vind je hier www.xco.nl.

 

Een bespreking van XCO-wandelen door Chivo vind je hier.

Dossiers: