EN  |  FR

Boutique-gyms in opmars

Boutique-gyms zijn met ruim twintig procent van alle gyms in Amerika een ijzersterk gegeven. Een boutique-gym kan het best omschreven worden als een kleine gespecialiseerde personal training studio. In Nederland groeiende maar nog niet zo booming als in Amerika. Persoonlijke aandacht is het sleutelwoord bij het fenomeen boutique-gym, vertelt Ivo Swanink. In plaats van boutique-gym spreekt hij liever van personal training studio. Snappen wij.

Een tipje van de sluier van dit betrekkelijk nieuwe fenomeen wordt opgelicht op de website van SportFlow. Onder deze naam, SportFlow, runt Swanink twee personal training studio’s: “Je traint één op één om doelgericht en efficiënt te trainen met de aandacht volledig op jou gericht. De juiste intensiteit en een correcte houding zijn essentieel voor het realiseren van jouw persoonlijke doel(en). Jouw personal trainer motiveert, coacht en begeleidt jou om steeds het maximale uit elke training te halen.”

Persoonlijke aandacht

Maar de grootschalige sportscholen claimen hetzelfde. Persoonlijke aandacht staat ook bij hen centraal. Swanink: “Dat klopt. Ik heb zelf ervaring met sportscholen van duizend leden en meer, waar persoonlijke aandacht wordt gepretendeerd. Maar mijn ervaring is dat die doelstelling maar voor vijf tot tien procent wordt behaald. Bij mijn personal training studio’s in Laren en Almere wordt die doelstelling in vrijwel alle gevallen wel gehaald. Zowel bij onze ‘één op één’- en small group training.” Met small group training bedoelt Swanink personal training voor een kleine groep van vier tot maximaal zes personen 

Kettlebell, dumbbell en barbell back to basics

Klein maar fijn lijkt de eigenschap van de personal training studio. Een soort van terug naar in je eentje trainen in de kelder of de achterkamer. Lekker sporten in huiskamersfeer met eigen muziek, maar toch onder begeleiding. Weinig ruimte dus voor fitnesstoestellen toch? “Dat klopt. Maar die hebben we dan ook niet. Bij ons wordt uitsluitend getraind met vrije gewichten, dus halters, dumbbells en kettlebells. Ik ben ervan overtuigd dat over een paar jaar er niet meer op toestellen getraind wordt.” Ook geen cardiotoestellen? “We hebben op onze beide locaties een roeimachine en een spinningfiets, maar die gebruiken we alleen als warming-up.” 

Snelkracht en coördinatie

Je claimt dat training met vrije gewichten bij jullie studio’s de nadruk heeft, de ontwikkeling vooral op functionele bewegingen ligt. Kun je daar een voorbeeld van geven. “Een voorbeeld: als je uit bed opstaat, maak je een squat, een kniebuiging en geen leg press. De ontwikkeling van de functionele bewegingen staan bij ons centraal. Goede voorbeelden daarvan zijn de basisoefeningen die we kennen uit het powerliften (kniebuigen, bankdrukken en deadliften) en vooral het olympisch gewichtheffen. Met name  de samengestelde oefeningen van het trekken (snatch) en stoten (clean & jerk) zorgen voor een spectaculaire toename van snelkracht en coördinatie. Dat laatste is vooral belangrijk en de ontwikkeling daarvan mis je veelal bij toestellen.” 

Krachttraining prima als afslankmethode

Met name de samengestelde oefeningen van het powerliften en gewichtheffen. De cirkel lijkt rond. “Dat zou je kunnen stellen. Afhankelijk van wat de doelstelling van de klant is, gaan we gericht met deze samengestelde oefeningen aan de slag. Wil de klant afvallen, strakker in zijn vel zitten, dan doen we de ‘traditionele’ oefeningen.  De ideale combinatie voor de ontwikkeling van kracht en uithoudingsvermogen.” Lastige bewegingen om onder de knie te krijgen. “Precies daarom is die persoonlijke aandacht van belang. Je leert de klant stap voor stap best wel lastige bewegingspatronen. Maar de eerlijkheid dient gezegd dat we hiermee niet uniek zijn. Kijk naar CrossFit waar ook het olympisch gewichtheffen centraal staat.” 

Gratis testen en voedings- en lifestyle adviezen

Hoe ziet de inventaris eruit in Laren en Almere? “Olympische halters, dumbbells van 2,5 tot 37,5 kilogram, kettlebells van 4 tot 32 kilogram, een squatrek en een benchpressbank. Daarnaast hebben we wat los materiaal waarmee crossover-, rotatie-, incline- en decline, dipbewegingen en dergelijke gedaan kunnen doen.” Klanten kunnen bij SportFlow kiezen voor 30, 45 of 60 minuten personal training. “Dat klopt. We doen gratis testen en metingen om de belastbaarheid van de klant vast te stellen. Een kwestie van verantwoord een personal training opbouwen. Als extra service kan de klant van ons voedings- en lifestyle-adviezen krijgen. Wat dat betreft werken we nauw samen met het Vitaliteitscentrum Health Plus in Laren.” 

Klik met de klant

Personal training, voedings- en lifestyle-adviezen en zelfs mental coaching, wat moet een klant daarvoor betalen? “De prijzen voor een uur personal training variëren. In Almere is dat 55 en in Laren 80 euro per uur. Vanzelfsprekend zijn er kortingen indien een klant een afspraak maakt voor driemaal per week een half jaar lang. In dat geval is er een sessie per maand gratis. De prijzen voor small groups van 4 tot 6 personen variëren van 10 tot 20 euro per persoon per sessie. Wel belangrijk om te weten is dat we niet met abonnementen werken. Vrijheid, blijheid, geldt bij ons. Er moet een klik zijn met de klant. Anders werkt onze personal training niet.” Vandaar het motto: ‘Jouwdoel realiseren we samen’.        

 

 

 

Dossiers: