EN  |  FR

Koolhydraten in de avond

Saboteert je trek in eten elk afslankdieet dat je uitprobeert? Of ben je gewoon op zoek naar een dieettruc waardoor de kilootjes net iets sneller verdwijnen? Volgens een recente studie in Obesity val je sneller af als je zoveel mogelijk van je koolhydraten bij het avondeten consumeert, en overdag juist zoveel mogelijk beperkt. Krijg nou de koolhydraten…

Jaren geleden publiceerde Men’s Health- en Penthouse-schrijver Ori Hofmekler een omstreden boek dat nog steeds tongen in beroering brengt. The Warrior Diet, heette het. Het idee achter dat dieet is dat mensen overdag optimaal functioneren als ze niet of nauwelijks eten. Ze verbranden meer vet, denken scherper en hun lichaam reageert beter op training. Maar als mensen na een dag vasten zichzelf vroeg in de avond trakteren op zoveel voedsel als ze willen, reageert hun lichaam daarop met een verhoogde afgifte van spieropbouwende hormonen.

Eten na een mars

Soldaten uit de klassieke oudheid, maar ook jager-verzamelaars zouden op die manier hebben gegeten, vermoedt Hofmekler. En dus is het ook een voedingspatroon dat gezond is voor ons. Dat staat natuurlijk haaks op wat voedingsdeskundigen vertellen. Die beklemtonen juist dat je je dagelijkse kilocalorieën zo goed mogelijk moet verdelen over de drie grote maaltijden. Bodybuilders maken daar soms vier, vijf of zes maaltijden van.

Hoewel veel bloggers en trainers Hofmeklers ideeën verfrissend vonden, kreeg The Warrior Diet een kritische ontvangst. ‘Ik zou het liefste hard weglopen’, bekende TC Luoma, blogger op T-Nation. ‘Over één ding zijn de meeste deskundigen het eens: in de meeste gevallen is vasten een slecht idee’, schreef bodybuilder Clarence Bass en voedingsgoeroe in een stuk over The Warrior Diet.

Maar nu, ongeveer tien jaar later, zijn Hofmeklers ideeën niet zo excentriek meer als toen. Dierstudies hebben aangetoond dat vasten inderdaad positieve effecten kan hebben, en door humaan onderzoek weten we nu dat je lichaam een beetje zuiniger omspringt met eiwit als je maar één keer per dag eet.

Politie op dieet

De Israëlische studie past in die trend. De onderzoekers lieten dikke politiemensen een half jaar lang een strikt afslankdieet volgen dat per dag maximaal 1500 kcal leverde. De ene groep at zoals dat volgens voedingskundigen zou moeten, en at bij het ontbijt, de lunch en het avondeten zoals we dat bijna allemaal doen. Dat was de controlegroep. De experimentele groep at overdag zo min mogelijk koolhydraten, en ontbeet bijvoorbeeld met magere kwark en noten en at bij de lunch mager vlees en een salade. Koolhydraten in de vorm van aardappels, brood, pasta of rijst at de experimentele groep alleen bij het avondeten. Geef toe, het heeft wel iets weg van Hofmeklers Warrior Diet.

Toen het halve jaar voorbij was, waren de agenten in de controlegroep 5 kilo vet kwijtgeraakt. De agenten in de experimentele groep waren echter 7 kilo vet lichter. De agenten in die groep hadden bovendien minder last van honger en waren gezonder. Hun cholesterol- en hun insulinehuishouding was in ieder geval beter.

Van nature onregelmatig

Waarom het concentreren van voedingsstoffen in één grote maaltijd gezonder zou zijn en een groter vetverlies in de hand zou werken weten de onderzoekers niet. Een theorie die Hofmekler oppert is dat onze verre voorouders onregelmatige eters waren. Als de bomen en struiken fruit droegen of als de jacht succesvol was geweest aten ze hun buik vol, maar er waren ook perioden waarin ze rondliepen met een lege maag. Ons lichaam is geprogrammeerd voor zo’n onregelmatig eetpatroon – zegt deze theorie.

De manier waarop wij nu eten is eigenlijk ontstaan tijdens de agrarische en industriële revolutie, toen mensen eerst op de akkers en later in fabrieken continu zware lichamelijke arbeid moesten verrichten. De mens in het stenen tijdperk verbrandde waarschijnlijk meer kilocalorieën dan wij, maar op de akkers en de fabrieken was het calorieverbruik nog hoger. Wat voor de paleomens gezond was, was dat voor onze meer directe voorouders in de fabriek niet meer – en voor ons misschien juist weer wel.

Let wel: misschien. Als je het aan een voedingswetenschapper vraagt, dan zal hij je in negen van de tien gevallen antwoorden dat we het gewoon nog niet weten, en in één op de tien gevallen dat het Warrior Diet grote onzin is. Zolang die wetenschappelijke zekerheid er niet is, is het concentreren van je koolhydraten in je avondmaaltijd een truc waarmee je je afslankdieet mogelijk effectiever kunt maken. Maar als je die truc niets vindt, dan moet je hem maar laten voor wat hij is...

Dossiers: