EN  |  FR

Spiermassa met Spirulina?

Het minuscule blauwgroene algje Spirulina is een oud en vertrouwd supplement in fitness en bodybuilding. Vooral vanwege de hoogwaardige eiwitten, maar de alg lag ook goed in de markt door allerlei nauwelijks onderzochte weldadige effecten op lichaam en geest. Braziliaans onderzoek lijkt te wijzen op een spiereiwitopbouwend effect.

Spirulina is een oeroude minuscule blauwgroene alg die van nature voorkomt in Mexicaanse meren en delen van Midden-Afrika, waar het wier al duizenden jaren een belangrijk bestanddeel van de dagelijkse voeding is. Spirulina bevat allerlei voedingsstoffen en ook een aantal fytochemicaliën (door planten geproduceerde stoffen die mogelijk de gezondheid bevorderen). Daarnaast bevat het algje flinke hoeveelheden carotenoïden (plantaardige stoffen die onder andere voorkomen in worteltjes en tomaat), bètacaroteen, chlorofyl (groene kleurstof in planten), mineralen als calcium, ijzer, zink, magnesium en kalium, vitamines en essentiële vetzuren. Spirulina is ook rijk aan eiwitten: het bevat alle essentiële aminozuren die in onze voeding moeten voorkomen.

Anabole werking

Braziliaans onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Nutrition lijkt erop te wijzen dat Spirulina een spiereiwitopbouwend effect heeft. In ieder geval in de kuiten van ratten. Ratten van dertig dagen oud werden twee maanden (met drie maanden zijn ze volwassen) op caseïne (melk) eiwit gezet en een andere groep ratten op Spirulina (de eiwitinname voor beide groepen bedroeg 17% van hun totale dagelijkse energie-inname). Behalve de eiwitbron was de voeding voor beide groepen verder hetzelfde. Na de proefperiode onderzochten de wetenschappers de spieren van de ratten in het laboratorium. Ze ontdekten dat de aanmaak van het spiereiwit in de soleus van de ratten (het op een schol lijkende deel van de kuitspier) was verhoogd bij de groep die op Spirulina was gezet. Over meer spiermassa schrijven de Mexicanen niets, en omdat meer spiereiwit niet per definitie altijd ook gelijk meer spiermassa betreft, kan een echt harde uitspraak daarover nog niet gedaan worden. Daarvoor hadden ze moeten meten hoeveel stikstof de dieren hadden vastgehouden. Alle eiwitten bevatten stikstof en de stikstofretentie (vasthouden van stikstof) is een maat voor de eiwitopbouw. Of ze hadden moeten proberen de spiermassa voor/na te wegen. Toch brengt zo’n onderzoek Spirulina weer onder de aandacht van fitnessers, bodybuilders en afslankers (eiwitinname opvoeren helpt bij dieet spiermassaverlies te verminderen).

Hoeveelheden

Spirulina is allerlei vorm (tablet, capsules, poeder of vlokken) te koop in natuurwinkels, apotheken, drogisterijen en, natuurlijk, internet. Een normale dagelijks dosering is 2000 tot 3000 mg. Met tabletten van 500 mg, bijvoorbeeld, kom je dan op twee tot drie keer per dag vier tot zes tabletten. Die dosering verdubbelen of verdrievoudigen is vanuit gezondheidsoogpunt geen probleem, maar maakt het natuurlijk wel weer een stuk duurder. Misschien toch maar eerst afwachten tot er meer duidelijke onderzoeken zijn gedaan die aantonen dat Spirulina ook echt spiermassa helpt op te bouwen.

Dossier: