EN  |  FR

De dokter en de sneeuwbal

Dat diëten niets voorstellen, weet mening weldenkend mens. Dat diëten toch in grote getale slaafs worden nagevolgd, heeft niets met de dieetmethode te maken, maar alles met marketing. Dat is financieel voor de bedenker –denk aan Atkins of Montiac- vaak interessant. Maar soms gaat het mis. Hoe Dokter Frank in de valkuil van het marketingsucces viel.

Bijna driehonderdduizend mensen kochten al het boek ‘Gezond Slank met Dr. Frank’ van de internist Frank van Berkum en duizenden betaalden vijf euro om zich te registreren voor een persoonlijk advies bij de website eenkiloperweek.nl van de Dr. Frank Academie. Hoewel zijn dieet –geen koolhydraten, veel eiwitten- niets nieuws is, trekt het dus vele gelovigen. Teveel klaarblijkelijk, zoals NRC Handelsblad op 21 juni jl. beschrijft.

Nieuwe dieetgoeroe benoemd

Achter sommige commercieel succesvolle diëten zit een uitgekiende marketingmachine. Achter anderen zit, in Nederland, De Telegraaf. Toen een obese vriend van Jules Paradijs, de hoofdredacteur van De Telegraaf, veel afviel met het Dr. Frank Dieet, besloot Paradijs, zoals hij vertelde in een interview met het Volkskrant Magazine, dat Nederland toe was aan een nieuwe dieetgoeroe en toen was de hype geboren.

Sneeuwballen en bergwanden

Al snel leidde het succes via De Telegraaf ook een stroom van kritiek in. Die verliep volgens de gebruikelijke patronen; niets nieuws, werkt alleen op korte termijn, niet wetenschappelijk onderbouwd, etc. Dat is de gebruikeijke ontvangst door sceptici, of je nu Bakker heet, Atkins of Montignac. Een verschil met Frank van Berkum is dat hij arts is. En die hebben zich te houden aan de regels van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Zo vond ook de Vereniging tegen Kwakzalverij, die een klacht indiende bij de KNMG, zie. Lees ook de pdf met het interessante artikel van Peter van der Zon dat hij schreef voor Sport en Fitness; links onder de intro van het webartikel.

Een goede marketingstrategie is als een sneeuwbal op de top van een berg. Als die begint te rollen, wordt die snel groter. Staat er niets in de weg, dan wordt het een lawine met alle gevolgen van dien. De groter wordende sneeuwbal kan ook tussen bergwanden blijven hangen en stoppen op het hoogtepunt of hij spat uiteen tegen die bergwand.

De klacht van de Vereniging tegen Kwakzalverij was de eerste bergwand waarop het Dr. Frank Dieet stuitte. De tweede bergwand bestond uit een aantal redacteuren van het consumentenprogramma Radar die ontdekten dat het advies op de website van Dr. Frank niet gepersonaliseerd is, zoals het claimt. De derde bergwand was de verstrengeling tussen wetenschap en commercie. Van Berkum is betrokken bij het project Pieken en Dalen, waarbij onder meer Wageningen University samen met zes voedingsbedrijven werkt aan het ontwikkelen van producten, als het verrijkte Bifi worstje, waarbij vetten en koolhydraten worden vervangen door eiwitten.

Tegen zoveel bergwanden kan de marketingsneeuwbal van het Dr. Frank Dieet niet op. En zolang veel mensen nog niet beseffen dat de elementaire basis van afvallen –minder innemen dan je gebruikt- geen marketingjasje (al dan niet dokterswit) nodig heeft, ligt de volgende sneeuwbal al weer klaar op de top van de afvalberg. En Dr. Frank? Die zit volgens NRC oververmoeid thuis in Beuningen.

 

Een eerste reactie op het Dr. Frank dieet vind je hier.

Dossiers: