EN  |  FR

Beppen maakt slank…

afbeelding bij Beppen maakt slank…

‘We moeten weer eens bijbeppen’ is een bekende uitdrukking van mensen - zeg maar ‘vrouwen’ - die elkaar een tijd niet gezien hebben. Maar ‘beppen’ krijgt door een nieuw dieet en het gelijknamige boek ‘BEP. Afslanken door een Beter Eet Patroon’ een heel nieuwe betekenis. ‘Ik ben aan het beppen’ bekt in ieder geval veel beter dan ‘sonjabakkeren’. Hamvraag is echter: hoe betrouwbaar is BEP?

De afgelopen jaren was afslankend Nederland in de ban van Sonja Bakker. Toen Sonja na heel veel geld verdiend te hebben en een echtscheiding vorig jaar de gewichtsproblematiek aan de wilgen hing, viel er een gigantisch gat. Aan wie zouden mensen die willen afslanken zich nu kunnen vasthouden? RTL besloot een verkiezing te houden, en daar kwamen uiteindelijk drie gegadigden uit die om de eerste plaats moesten strijden: een dieet dat helemaal om de hormonen draait (‘De hormoonfactor’), een koolhydraatarm dieet en… BEP. De overwinning van de laatste is terecht, want BEP is een evenwichtig dieet en het boek biedt bijna alles wat je van een zinnig dieetboek mag verlangen: geen koolhydraten, vetten of eiwitten in de ban doen, hormonen de schuld geven of allerlei supplementen of dure dieetproducten aanbieden. Kortom, BEP is behoorlijk betrouwbaar.

De basis van BEP

De basis van BEP is in grote lijnen eigenlijk het voeding- en afslankverhaal van het Voedingscentrum, behalve dat men daar niet zoveel op heeft met diëten. De menu’s die BEP levert zijn zonder uitzondering smakelijk en redelijk evenwichtig, maar calorisch misschien wat aan de lage kant: 1300 kcal per dag voor de dames (die een gemiddelde energiebehoefte hebben van 2000 kcal) en voor de heren 1800 kcal (gemiddelde man mag 2500 kcal per dag hebben). Dat is een energiebeperking van maar liefst 35%! Dat betekent dat je per kg gewicht een half pond spiermassa verliest, doordat het tekort niet alleen wordt aangevuld door vetvoorraden af te breken, maar ook het (spier)weefsel dat juist de stofwisseling op peil houdt.

Er zijn grofweg twee manieren om spierafbraak bij zo’n lage energie-inname te beperken: het verhogen van je eiwitconsumptie tot 1,5 tot 2 gram per kg lichaamsgewicht per dag, hetgeen niet alleen afbraak tegengaat, maar ook stevig de honger dempt. En een paar keer per week aan krachttraining doen, zodat in ieder geval ook aan die kant de spierafbraak wordt bestreden. Het zijn precies deze twee grote ‘hulpverleners’ bij het diëten, waar BEP te weinig aandacht aan besteedt, en dat is jammer. Krachttraining wordt weliswaar genoemd als 'belangrijk', maar verder niet uitgewerkt. BEP is verder een betrouwbaar afslankboek met lekkere recepten en bruikbare tips, met de nadruk ook op het belang van beweging. Als ‘recept’ voor afslanken niet alleen een waardig, maar ook beter alternatief voor Sonja Bakker. Meer over BEP vind je hier.

Een scheut Eigen Kracht

Het zou goed zijn wanneer BEP aangevuld zou worden met een flinke scheut Eigen Kracht, dat wil zeggen: eiwitpercentage omhoog en krachttraining invoeren. Misschien naast BEP dan toch ook maar onze website volgen en/of hét boek aanschaffen. Noem het maar BEPPEN OP EIGEN KRACHT. Dat wordt de nieuwe afslanksensatie!