EN  |  FR

Gezondheid en voeding voor Dummies

afbeelding bij Gezondheid en voeding voor Dummies

In de Dummies-serie verscheen onlangs de titel Gezondheid en Voeding. De Dummies is een zeer succesvolle serie toegankelijke boeken over allerlei onderwerpen, van Islam voor Dummies tot Breien voor Dummies. De informatie wordt steeds in een strak overzicht gepresenteerd. Dat maakt deze vertaling van Nutrition for Dummies tot een prima inleiding in een ingewikkelde materie.

Voeding en gezondheid: een complexe verhouding

De relatie gezondheid en voeding staat momenteel in het brandpunt van de aandacht. Niet alleen vanwege een groeiend aantal ‘overgewichtigen’ onder ons, maar ook als middel in de strijd tegen hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Maar wat is nu precies ‘gezonde voeding’? Zijn we net rijp gemaakt om meer groenten en fruit te consumeren in de strijd tegen kanker, verschijnen er weer wetenschappelijke berichten dat het consumeren van groente en fruit weinig helpt om bepaalde vormen van kanker te voorkomen. Moeten groenten en fruit nu overboord? Neen, want ze zijn mogelijk effectief bij het tegengaan van hart- en vaatziekten.

Voeding is ook vaak in het nieuws in de vorm van berichten als ‘Melk, bier en chocola voor de gezondheid’. De achtergrond van het bericht blijkt een vrij ingewikkeld verhaal over plantensterolen (speciale bacteriën) verwerkt in voedingsmiddelen om het cholesterol in het bloed omlaag te krijgen. Het risico op hart- en vaatziekten daalt daarmee zo’n 13 procent. Recent ook kwam in het nieuws dat de Nederlandse zorgverzekeraar VGZ zijn klanten geld gaat betalen als de gezonde producten van voedingsmiddelenconcern Unilever kopen. De verzekeraar wil zijn klanten hiermee aanzetten tot een gezondere levensstijl. Dat moet leiden tot een verlaging van de kosten voor de behandeling van hart- en vaatziekten.

Gezondheid en voeding: het boek

Een up-to-date en toegankelijk boek over gezondheid en voeding voor de leek in het Nederlands is schaars. De markt concentreert zich op boeken over diëten en afslanken (Er is trouwens ook een Afslanken voor Dummies). Gezondheid en voeding (Met de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum) voorziet dus in een behoefte.

Het boek is in zes delen onderverdeeld en elk deel bevat 5-8 hoofdstukken. In deel I komen de basisfeiten over voeding en gezondheid aan de orde, met hoofdstukken als ‘Wat is gezonde voeding eigenlijk?’ en ‘Hoeveel voedingsstoffen heb je nodig?’. In deel II ‘Wat voeding oplevert’ komen in verschillende hoofdstukken de eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en dergelijke op tafel. Deel III gaat dieper in op wat gezond eten eigenlijk is, deel IV gaat over Voedselverwerking. In deel V komt het onderwerp ‘Voeding en medicijnen’ aan bod. Deel VI is een standaard onderdeel bij Dummies: ‘Het deel van de tientallen’, met allerlei interessante tips en websites.

Dit boek over gezondheid en voeding kan zeker fungeren als een baken in de woelige zee van verwarrende en tegenstrijdige voedingsberichten die dagelijks via de media (televisie, kranten, magazines, reclame) over ons worden uitgestort. Belangrijk vooral is het krijgen van een beetje overzicht en besef dat je je niet moet verliezen in de allerkleinste voedingsdetails. In zo’n geval zeggen Amerikanen ‘Get a life!’. Voeding is belangrijk, maar het moet wel leuk blijven.

Carol Ann Rinzler. Gezondheid en voeding voor Dummies. Pearson Education Benelux, 2004. Prijs: € 27,95.

Al eerder bespraken we hier Fitness voor Dummies. Voor een compleet overzicht van Nederlandstalige Dummies-boeken, zie www.dummies.nl.