EN  |  FR

Lopers leven langer

Ruim een halve eeuw nadat de eerste penopauzerende mannen tijdens het joggen plots dood neervielen, is volgens Deense onderzoekers nu definitief bevestigd dat regelmatig in een kalm tempo voortbewegen gezond en zelfs levensverlengend is. Je kan een voortijdige ‘pensioenbreuk’ voorkomen door dagelijks een uurtje te joggen. Moet je wel op je twintigste mee beginnen.

Het vergt enig rekenwerk, maar volgens de Copenhagen City Heart study verleng je je leven aanzienlijk als je vijftig jaar lang een uur per week, oftewel honderdenacht dagen, joggend doorbrengt. Voor mannen levert het een verlengde levenstijd van 6,2 jaren op, vrouwen kijken uit naar 5,6 jaar langer leven.

Een kneus in het verkeer

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw zag men de eerste 50 plussers de weg op gaan om wat aan hun ‘conditie’ te doen. Rokers waren het vaak ook, want in die tijden paften mannen er nog lustig op los. Conditioneel enigszins onvoorbereid trotseerden ze in sukkeldraf niet alleen het autoverkeer, maar ook de meewarige blikken van bestuurders en omstanders. Toen de eerste joggers onderweg dood neervielen, viel er in de krantenberichten ook een licht leedvermaak te bespeuren. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

De ‘exoot’ joggen viel buiten de bekende beweegvormen als wandelen, snelwandelen en hardlopen. Joggen leek, net als hun beoefenaars, geen lang leven te zijn beschoren, maar het uithoudingsvermogen van het hardloopwandelen bleek toch groter dan gedacht. En levensverlengend bovendien.  

Wie de term joggen bedacht voor deze milde vorm van duursport is onbekend, maar joggen had vanaf het begin een ietwat knullig imago. Waarschijnlijk omdat het woord joggen lijkt op ‘sjokken’, en dezelfde moeizame indruk maakt van het sleepvoetende lopen.‘Echte’ atleten jogden dagelijks als tussendoortje, als opwarmertje voor het echte werk, dus joggen als enige vorm van sporten was iets voor kneuzen, op zijn best iets voor revaliderende sporters, die herstellende waren van een knieblessures of iets dergelijks. Hoe het ook zij, noem het ‘joggen’ of smalend ‘sjokken’, de hartslag gaat omhoog en uit het Deense onderzoek blijkt dus dat je hart er blij mee is. Maar er is meer dat het hart in beroering brengt...

Sociaal in het verkeer

De man die het verlossende oordeel gaf over de voordelen van joggen was dr. Peter Schnor. Hij sprak zich tijdens The EuroPRevent2012 in Dublin in mei van dit jaar zeer positief uit over joggen. De cardioloog baseerde zich daarbij op de gegevens van vier studies uit verschillende tijdvakken vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw tot begin van deze eeuw.

Naast de gebruikelijk fysieke voordelen –verbeterde zuurstofopname, lagere bloeddruk, minder overgewicht, sterkere botten, etc.- waren er ook psychologische effecten merkbaar, stelde Schnor. 'The improved psychological wellbeing may be down to the fact that people have more social interactions when they’re out jogging.' En sociale mensen zijn gezonder, weten we. De hoogste tijd voor een rondje om het park. En de MP3-speler dan wel thuislaten, anders wordt het weer zo’n solotoer…

Dossiers: