EN  |  FR

Eigen Kracht-dag: presentaties en workshops

afbeelding bij Eigen Kracht-dag: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar op 19 mei gehouden in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Er was een flinke opkomst voor de presentaties en workshops die op en af in naast elkaar liggende ruimten werden gegeven. De fitnessprofessional kon aan het eind van de middag versterkt in kennis en kunde weer huiswaarts.

De Eigen Kracht-dag vorig jaar december werd eveneens goed bezocht en gewaardeerd en we kozen daarom opnieuw voor een combinatie van presentaties en workshops. Dit keer in drie gelijke blokken: waarin steeds een presentatie werd afgewisseld met een workshop. In de pauzes tussen de blokken was er ruim voldoende koffie, thee en fris voorhanden en tevens een powerreep ‘Goud in je hand’, speciaal ontwikkeld voor de sporters die op het nationale sportcentrum Papendal trainen.

Presentatie: Hoge frequentie training

Bewegingswetenschapper, krachttrainingsspecialist en docent aan de HAN hogeschool, Luuk Hilkens, beet het spits af met een presentatie over ‘hoge frequentie training’. 

We weten uit ervaring en onderzoek dat de meeste bodybuilders trainen middels de bro-split: elke spiergroep 1 keer per week stevig aanpakken met een groot volume. Gewichtheffers en atleten uit andere sportdisciplines trainen elk spiergroep tot wel 6 keer per week. We kunnen ons afvragen of ook bodybuilders kunnen profiteren van trainen met een hoge frequentie. Het belangrijkste argument dat vaak wordt genoemd om dit niet te doen is dat je moet herstellen. Echter, de glycogeenvoorraad neemt maar gedeeltelijk af en wordt met een koolhydraatrijke voeding ook binnen 24 uur aangevuld. Ook lijkt het lichaam zichzelf al na een nieuwe prikkel aan te passen en ontstaat er bij een tweede keer trainen al veel minder spierschade en spierpijn. Onderzoek onder getrainde krachtsporters laat zien dat 5 keer per week dezelfde spiergroep trainen met een laag dagelijks volume (dus 5 keer een full body routine met maar 1 oefening van 3 sets per spiergroep) de spierkracht en spiermassa net zo sterk laat toenemen als een routine waarbij je elke spiergroep 1 keer per week traint met een hoog dagelijks volume (5 oefeningen van 3 sets per spiergroep). 

Redenen waarom hoge frequentie krachttraining beter zou kunnen werken is het gegeven dat je dan elke training voor elke spiergroep fris begint. De kwaliteit van training wordt hierdoor verbeterd en het totale wekelijkse volume, uitgedrukt als sets x reps x gewicht, gaat omhoog.

Presentatie 

Workhop: Baas over de beweging

De bekende Rotterdamse krachttrainingsspecialist Hans Kroon liet proefpersonen in zijn workshop ‘Baas over de beweging’ aan den lijve ervaren dat er, ongeacht of je nu voor hoog frequent trainen of de Bro Split’ kiest, het voordelig is om rekening te houden met drie belangrijke technieken: de ‘Mind-Muscle connection’, ‘Unilateriaal of Bilateraal’ trainen en gebruik maken van een ‘Speedcode’. Fitnessprofessionals werden op de proef gesteld, er bleek bij een ogenschijnlijk eenvoudige oefening als een liggende row met halter nog heel wat verbeteringen mogelijk in uitgangspositie, plaatsing van de kin en het samenbrengen van de schouderbladen. Ook de voordelen van het unilateraal trainen kwamen redelijk uitgebreid aan bod, waaronder optimale ontwikkeling van de spiergroep en corrigeren van onevenwichtige spierontwikkeling. Zie verder.

Presentatie: Invest in your rest

Sporters hebben met hun intensieve trainingsschema’s bij uitsteek belang bij goede slaap en de herstel- en prestatieopbrengsten hiervan. Slaap is het belangrijkste herstelmechanisme van het menselijke lichaam en onontbeerlijk voor de mentale en fysieke gezondheid. Slaapspecialiste Dr. Melanie Knufinke maakte duidelijk, waarom met name krachtsporters en fitnessers belang kunnen hebben bij een goede nachtrust en hoe ze daar ondanks een druk trainingsschema kunnen komen. De grootste slaapdieven onder sporters kwamen aan bod, de effecten van slaap op prestatie, en ook de meerwaarde van een powernap werd besproken.

Presentatie

Workshop: Gedragsverandering

Chi Lueng Chiu van Chivo liet in zijn workshop over gedragsverandering (moeilijk maar mogelijk) zien en ervaren hoe je de ‘automatische piloot’ op een creatieve manier moet interrupteren. Hij gaf voorbeelden van iemand die tijdens het koken van de maaltijd al 750 calorieën had weggezet aan voorproefacties. Een eenvoudige oplossing was het kauwgom kauwen gedurende het koken. Een truc om het hamsteren van bonusproducten in de supermarkt tegen te gaan, was het plaatsen van een sticker op de bonuskaart als reminder dat niet alles in het karretje echt nodig was. Telkens werd duidelijk dat een slimme meid op het shoppen is voorbereid en dat ‘the man with a plan’ meer kans van slagen heeft om ongewenst gedrag te corrigeren.   

Presentatie: De achterkant van fitness

Hans Wassink, voorlichter fitness bij de Dopingautoriteit en webmaster van www.eigenkracht.nl gaf een presentatie over ‘de achterkant van fitness’. Hij liet in zijn presentatie zien dat in een bewegingsarmoedige en calorierijke omgeving een actieve en bewuste levensstijl weliswaar een goede keus is, maar dat de fitnessprofessional toch ook alert moet zijn op de ‘cosmetische sporter’, die niet altijd zijn of haar gezondheid goed voor ogen houdt. Het is bekend dat er gebruikt wordt in fitness. Een goede begeleiding van sporters verlaagt het risico op gebruik van doping. Daarmee werd opnieuw duidelijk dat de fitnessinstructeur een vak beoefent en dat scholing en bijscholing noodzakelijk is.

Presentatie

Workshop Natural Bodybuilding

Sandra van de Kamp, natural fitnessatlete, coach en voorzitter van de Nederlandse tak van de INBA liet met behulp van een enkele naturaltoppers zien hoe het zit met de diverse klassen binnen het naturalbodybuilding en dan met name binnen de INBA. Zowel het beoordelen van de fysiek van de atleten als het poseren en de beoordelingscriteria van de jury wijken behoorlijk af van het reguliere bodybuilding. De atleten die werden getoond waren Anke IJsveld, Tom van Wijk, Germain Reiziger en Imro Beuk. Voor meer informatie, zie INBA Nederland.

Dossiers: