EN  |  FR

Het hangt weer in de lucht…

Nederland wordt steeds dikker en afslanken is lastig, dus groeit de markt voor supplementen en dubieuze pillen die op de zwarte markt zijn te bekomen. Een smulrol of reëel overgewicht op die manier aanpakken is niet geheel zonder risico. Met enige regelmaat is er in de bladen of op televisie aandacht voor die risico’s. En altijd weer die verbazing dat je de ‘handel’ zo makkelijk kan krijgen. Recent hadden de programma’s Spuiten & Slikken van BNN en Undercover in Nederland, van SBS6, met de onverschrokken Alberto Stegeman, items over ‘afslankpillen’. 

Het zal iets met de komende zomer te maken hebben, altijd het seizoen waarin mensen graag wat meer van hun lichaam zouden willen laten zien. Nico wil snel een strandlijf met buikspieren en Maaike zou dolgraag weer haar bikini aantrekken. Ze maken weer de gang naar het fitnesscentrum. Doorgaans wordt voor die transformatie onvoldoende tijd uitgetrokken en gefrustreerd door het uitblijven van rappe resultaten, komen de pilllen in beeld.

Undergroundpillen

De aflevering van Undercover in Nederland ging 11 mei 2014 over dealen in afslankpillen. Stegeman stuurt de onbekende troepen vooruit en als het tijd is voor ontmaskering duikt hij plots op om de verkoper/verkoopster van de illegale handel te confronteren. Een keur aan middelen komt voorbij, waaronder Ionamin Forte, een eetlustremmer waarvan de werkzame stof phentermine is. Dit geneesmiddel wordt in Nederland al jaren niet meer voorgeschreven omdat het teveel bijwerkingen had, zoals hoofdpijn, nervositeit, hartkloppingen, braken en diarree. De dame die de Ionamin aanbood had connecties met allerlei underground labs, en bij haar viel zo’n beetje alles te scoren, van XTC tot een hele keur aan afslankpillen. Meer opmerkelijke verkoopsessies in deze aflevering van Undercover vind je hier. Albert bracht ook nog een bezoekje aan de sportschool van Hans Kroon, Fitnesscentrum Noord, in Rotterdam, waar hij ‘eigen krachtig’ de waarheid over die spullen kreeg te horen. Daarbij kwam de ‘Vereniging Eigen Kracht’  in beeld. Bedoeld werd natuurlijk ‘Eigen Kracht’, de campagne van de Dopingautoriteit voor fitness. We duiden het Alberto S. niet euvel.

Stackers

In de aflevering van Spuiten & Slikken van 18 mei 2014 kwamen de stackers aan bod. In fitness- en bodybuildingmagazines staan de stackers bekend als CEA-stackers, een combinatie van cafeïne, efedrine en aspirine. Een jonge vrouw die eraan verslaafd was geraakt vertelde erover. In beeld kwam een stacker die op de beruchte Stacker 3 leek, waarin een jaar of 10 geleden naast cafeïne en aspirine ook gewoon het sterke stimulantium efedrine zat. Efedrine mag er niet meer in sinds 2004, en fabrikanten mogen wel extracten van de White Willow Bark, de natuurlijke variant  van aspirine, gebruiken maar geen pure acetylsalicylzuur – het werkzame bestanddeel van aspirine -  in hun supplement stoppen, aangezien dit een geneesmiddel is. Stacks zijn langzamerhand een synoniem geworden voor afslanksupplementen, en in die categorie wordt veel gerommeld, vertelde Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, die voor het programma was uitgenodigd. 

De gezonde manier

Op tijd je voeding aanscherpen en een mix van cardio- en krachttraining is nog steeds de beste combinatie om het lichaam een beetje in shape te brengen voor de zomer. En mochten de buikspieren niet heel goed te zien zijn of je toch nog een beetje mollig blijken in je bikini, laat je zomer er niet door verpesten. Voor je het weet is het weer winter

 

We geven je op de valreep toch nog wat tips mee. 

Dossiers: