EN  |  FR

Dr. Oz over het spiken van supplementen

afbeelding bij Dr. Oz over het spiken van supplementen

Wie kent hem niet, de ‘medical sidekick’ van Oprah Winfrey, die man die samen met dr. Phil waakt voor de gezondheid van lichaam en geest… Het is dr. Mechmet Oz, gastheer van de dagelijkse ‘The Dr. Oz Show, dat in sneltreinvaart het belangrijkste medium is geworden waar Amerikanen hun gezondheid aan afmeten. Dr. Oz sprak zich onlangs zeer kritisch uit over de supplementenbusiness in zijn land, en dan met name over het ‘spiken’ van supplementen.

Het zogenaamde ‘spiken’  van supplementen houdt in dat er een ‘extra ingrediënt’ wordt toegevoegd aan een supplement om het enige echte werkzaamheid mee te geven. Dat extraatje wordt niet op de ingrediëntenlijst vermeld. Het is de X-factor, zullen we maar zeggen. Vooral supplementen in de categorie ‘weight loss’, ‘ muscle enhancement’ en ‘ sexual enhancement’ worden nogal eens gespiked. Over de ‘Bermudadriehoek’ van afslankers, spierversterkers en potentieverhogers schreven we al eerder.

API’s kijken

Dat het illegaal aanvullen van supplementen met dopinggeduide stoffen geen zeldzame praktijk is van supplementenfabrikanten, was dr. Oz wel bekend. Maar dat het hier geen rotte appel in een enkele mand met blozende bellefleuren betrof, maar een breder en structureel probleem was, schokte hem. Hij gaf het bedrijf dat geregeld onderzoek doet voor zijn ‘The Dr. Oz Show’ opdracht de kwestie onder de loep te leggen.

De uitkomsten bleken niet mee te vallen. De vermoedens werden bevestigd: in allerlei supplementen werden API’s aangetroffen, oftewel unauthorized active pharmaceutical ingredients. In de discussie die hier op volgde werd de conclusie getrokken, dat het geen probleem was van enkele malafide fabrikanten, maar misschien wel veel breder dan tot  nu toe gedacht én toenemend.

Wizard of Oz

Mechmet Cengiz Oz (1960) is een Turks-Amerikaanse hartchirurg die bij The Oprah Winfrey Show vijf seizoenen lang in Ask Dr. Oz allerlei gezondheidskwesties als diabetes en overgewicht behandelde. Hij groeide daarmee net als Dr. Phil – die groot werd met een recht-voor-zijn-raap-psychologie – uit tot een van de belangrijkste ‘health counselors’ van de Amerikaanse televisie. In 2009 lanceerde Harpo, het mediabedrijf van Oprah, The Dr.Oz Show, dat onmiddellijk een succes werd.

Dokter Oz verricht standaard 250 hartoperaties per jaar, schreef tal van gezondheidsboeken, waaronder YOU: On a Diet, YOU: Staying Young en YOU: The Smart Patient, enzovoort. Time magazine zette Oz op de 44e plaats van de meest invloedrijke mensen in 2008 en Esquire riep hem zelfs uit tot een van de 75 meest invloedrijke mensen van de 21e eeuw. Volgens het invloedrijke gezondheidsmagazine Healthy Living is hij zelfs een van de Healers of the Millennium. Het ontbreekt er nog maar aan dat hij Mister Universe werd. En op de betrouwbaarheidsindex van Amerikaanse sterren staat hij bovenaan. In Oz we trust.

Volgens sommigen echter dient Oz eerder te worden uitgeroepen tot kwakzalver van het jaar. Zijn sympathie voor allerlei alternatieve geneeswijzen als homeopathie en Reiki, en geloof aan geesten doen op zijn zachtst gezegd nogal merkwaardig aan. Je krijgt er zin van om eens achter de schermen te kijken van de ‘Wizard’.

Maar dat ‘spiken’ een hele foute praktijk is die aan de kaak gesteld dient te worden, daarin heeft dr. Oz alle gelijk van de wereld.

Dossiers: