EN  |  FR

Koppige kuiten

Kuiten worden algemeen beschouwd als de koppigste spiergroep van het lichaam. Zwaar, veel, lang trainen, maar groeien ho maar. In wanhoop krijgen de genen weer eens de schuld. Kuiten zijn echter net als alle andere spiergroepen van het lichaam: ze kunnen tot groei gedwongen worden. Je moet alleen weten hoe en over het doorzettingsvermogen beschikken om het 'hoe' in praktijk te brengen.

Kuiten correct trainen

Dat kuiten koppiger zijn dan andere spiergroepen klopt wel. Tenslotte moeten de kuiten ons lichaamsgewicht dagelijks dragen. Dat maakt het tot zeer spierdicht en doortraind spierweefsel, dat zich met een prettig programma hooguit laat kietelen. Om kuiten tot groei te dwingen is flink wat gewicht nodig én een superstrikte stijl van uitvoering van de gebruikte oefeningen. Die combinatie is voor veel mensen moeilijk, want veel gewicht gaat bijna automatisch ten koste van vorm. En van het aantal herhalingen. Daar zit hem de kneep: de drie belangrijke factoren voor het correct en succesvol trainen van kuiten zijn: veel gewicht, flink wat herhalingen en een strikte uitvoering. Dat vereist pit en discipline. Eigenschappen waarover vandaag de dag niet iedereen in ruime mate beschikt.

Voetpositie: cruciaal voor de kuiten

Correcte uitvoering is dus van essentieel belang voor het trainen van de kuiten. Dat betekent met je tenen helemaal naar boven en helemaal naar beneden gaan…. for reps. Dus niet een paar keer correct en als het moeilijk wordt de overige herhalingen afraffelen. Verder is de positie van de voet van groot belang bij correcte kuittraining. De tenen vooruit pakt de hele kuitspier, de tenen naar buiten pakt vooral het binnenste deel van de kuitspier, en de tenen naar binnen pakt vooral de buitenkant van de kuitspier. Verder leggen kuitspecialisten nogal de nadruk op het stretchen van de kuiten. Het zou groeibevorderend werken. Harde bewijzen ontbreken, maar misschien moeten we dit het voordeel van de twijfel geven.

Kruit in je kuiten

Het onderstaande programma is bedoeld om 'kruit in je kuiten' te brengen. Bij ontploffing is expansie gegarandeerd. Voor het aantal herhalingen geldt: nooit onder de 12 en voor een echte plof in de kuiten moet je dichter naar de 100 reps. To boldly go…..where no man has gone before. De uitvoering is snel maar correct.

Standing Calf Raises - echte massabouwer. Als gewicht minimaal anderhalf tot twee keer het lichaamsgewicht proberen te pakken. Vijf sets van 15-20 herhalingen.

Donkey Raises - mannetje op de rug en reppen maar! Vijf sets van 15-20 herhalingen.

Seated Calf Raises - als afmaker en volschieter. Zo zwaar mogelijk en een paar setjes reppen tot je niet meer kunt.

Na iedere workout proberen het aantal reps op te voeren. Dus in week twee probeer je 20-30 herhalingen te doen, week drie 30-40 herhalingen. Geen programma voor mensen die een zwakke maag hebben. Maar misschien moeten we de maag bij kuiten maar even links laten liggen.

Dossier: