EN  |  FR

Eigen Kracht pijlers in de peiling

De pijlers van Eigen Kracht: training, voeding, herstel en motivatie moeten op elkaar worden afgestemd voor een optimaal resultaat. Beschouw elke pijler als een apart zoekplaatje. Je traint pittig maar je gaat niet echt vooruit, kijk dan eens naar je voeding en herstel. De EK-pijlers helpen je een beeld te krijgen van de voorwaarden voor vooruitgang. En vergeet niet, soms is het vooruit, achteruit. Life sucks? Gast, of gastin! Ga jij je eens heel diep schamen...

Je surft op het wereldwijde web en probeert de krenten uit de pap te vissen om je fitnessdoelen (slanker-strakker-sterker) te ondersteunen. Dat is een hell of a job, want voor je het weet loop je vast tussen de onzedelijke afbeeldingen en de nieuwste aflevering van serie X of Y, met risico op virussen, hardnekkige pop ups, commerciële bagger en goedbedoelende doe-het- zelvers die apetrots het knip en plakwerk op hun eigenste website presenteren als state of the art info. Komen de bits je dan langzamerhand uit de neusgaten, dan is het de allerhoogste tijd om je pijlers weer eens goed in de peiling te nemen.

Ja, internet, hoe baanbrekend en feitelijk onmisbaar ook, wordt terecht met een kleine letter geschreven (al een tijd de officiële spelling ook), al was het maar om de betrouwbaarheid van de informatie die je op het wereldwijde web vindt eens stevig te relativeren. Het is een medium waarin je geweldig kunt dwalen en verdwalen, zowel qua kennis als ‘kennissen’ of contacten, tegenwoordig vaak onder de parapluterm ‘influencers’ te vatten. Voor een goed gebruik van deze goudmijn én schroothoop, want dat is het allebei, moet je stevig in je schoenen staan, een kritische geest hebben en niet te lui zijn om geregeld stevig spitwerk te verrichten.

De pijlers van Eigen Kracht

De vier pijlers die bij Eigen Kracht het uiteindelijke resultaat van een gesteld doel bepalen zijn: training, voeding, herstel en het mentale aspect. Die vier onderdelen moeten op elkaar afgestemd worden wil je een optimaal effect creëren. Tegelijkertijd zijn het zoekplaatjes die je geregeld tegen het licht moet houden om te kijken of er niet iets aangepast moet worden. Wanneer je, bijvoorbeeld, voor massa wilt trainen en je hebt je voeding niet goed aangepast of je bent mentaal niet voorbereid op de zeer intensieve training die voor de deur staat, dan heb je een 'probleem'. We zetten probleem hier tussen aanhalingstekens omdat heroverweging op zich natuurlijk een goede zaak is. Beter voortijdig heroverwegen dan halverwege stranden. Kortom, bedenk van te voren goed hoe je de verschillende pijlers voor het karretje van je doel wilt spannen en evalueer op gezette tijden op basis van je vooruitgang en training/voedingslogboek of je op het goede spoor zit of niet.

Verlies je niet in details

Het afstemmen van de vier pijlers voor een gesteld doel kan grofweg of in toenemende mate fijnmazig gebeuren, dat is afhankelijk van wat je wilt en hoeveel energie je in je doel wilt steken. Eén waarschuwing daarom vooraf: hoe strakker de planning, hoe zwaarder het juk. Het onder controle willen krijgen én houden van allerlei dingen heeft natuurlijk iets dwangmatigs en staat haaks op het met plezier bezig zijn met je sport. Wil er met alle geweld toch volle bak tegenaan, doe dat dan niet langer dan een paar maanden. Neem daarna een week flink gas terug. Noem het maar ‘detraining’, de fase waarin je je lichaam rust geeft en je spieren ook weer ‘prikkelgevoeliger worden’. Ons advies is: verlies je niet dwangmatig in details, houd de grote lijnen vast, sport met plezier (voor zover mogelijk in deze tijden). En laten we hopen dat het er tegen de zomer aan weer heel anders uitziet. Want, er is leven buiten de sportschool!

Voor een uitgewerkt voorbeeld van het afstemmen van de pijlers, zie een van onze Eigen Krachtdoelen en bijbehorend jaarprogramma.

Dossiers: