EN  |  FR

De drie beste afslanksupplementen

Wanneer je alle ‘revolutionaire’ en niet effectieve afslankmiddelen overboord hebt gegooid, blijven er een paar supplementen over die van nut kunnen zijn. Goed onderzocht, werkzaam en bij normaal gebruik ook veilig. Hieronder enkele ‘gouwe ouwen’.

1. Eiwitpreparaten

De doorsnee-Nederlander haalt 15 procent van zijn energie uit eiwitten. Afvallen gaat op alle fronten beter als je daarboven gaat zitten. Je hebt minder trek , je voelt je beter, je verbrandt door de thermogene werking van eiwitten meer calorieën en je houdt makkelijker spiermassa vast. We hebben al eerder over de positieve effecten van een hogere eiwitinname geschreven, en doen dat nu nog eens dunnetjes over.
Britse onderzoekers publiceerden bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden een studie waarin ze twintig jonge bodybuilders dagelijks maar 60 procent van de calorieën lieten eten die ze nodig hadden. De ene groep kreeg dagelijks per kilo lichaamsgewicht 1 gram eiwit binnen, de andere 2.3 gram. Toen er 2 weken voorbij waren, hadden de bodybuilders met een gewone eiwitinname anderhalve kilo spiermassa verloren. De bodybuilders met de hoge eiwitinname hadden praktisch al hun spiermassa vastgehouden. Dan ben je toch blij dat je blender niet op miraculeuze wijze is verdwenen, zoals dat onlangs bij Jan Smit zou zijn gebeurd.

2. Cafeïne

Veel werkzame afslanksupplementen werken maar een beetje. Ze jagen het dagelijkse energieverbruik op met hoogstens enkele tientallen kilocalorieën per dag. Het werkzame bestanddeel in die producten is het oude vertrouwde cafeïne. Neem je 50 mg, dan verbrand je volgens een Deense studie uit 2007 gedurende 4 uur 17 kcal extra. Met spotgoedkope cafeïnetabletjes kun je dus je energieverbruik ietsiepietsie opkrikken en wat sneller afslanken. Doseringen zijn voor iedereen anders. Het probleem met cafeïne is dat je lichaam er snel aan is gewend, en je via koffie, thee, cola’s en energiedrankjes waarschijnlijk genoeg cafeïne binnenkrijgt om een zekere gewenning op te bouwen. Aan de andere kant werkt synthetische cafeïne vaak sterker dan cafeïne in voedingsmiddelen. Gewoon proberen dus, en een zo laag mogelijke dosis zoeken waarbij je merkt dat je stofwisseling een beetje omhoog gaat maar waarbij je je nog wel goed voelt. Als je gaat afvallen met het allergoedkoopste afslanksupplement op de markt, bedenk dan wel dat je cafeïne ook kunt overdoseren. Je vindt in de literatuur gevalsbeschrijvingen van bodybuilders die zich na een overdosis cafeïne hebben moeten laten opnemen. De meest gevoelige mensen kunnen al vergiftigingsverschijnselen krijgen bij een dagelijkse inname van 800 mg cafeïne, de hoeveelheid van drie, vier koppen koffie. Een tip: neem na 16.00 uur geen cafeïnepillen meer. Beter voor de nachtrust en je spieren zullen je er dankbaar voor zijn.

3. Groene thee

In groene thee zitten flavonoïden als EGCG. Flavonoïden versterken de werking van cafeïne. Cafeïne maakt cellen gevoeliger voor vetverbrandende hormonen als adrenaline. De flavonoïden in groene thee remmen de afbraak van adrenaline. Metastudies lijken te bevestigen dat je iets sneller afvalt als je EGCG slikt in combinatie met cafeïne dan wanneer je alleen cafeïne gebruikt. In 2005 verscheen een Canadese studie die je een idee geeft van wat je van de combinatie van cafeïne en groene thee maximaal mag verwachten. In dat onderzoek, dat overigens door een supplementenmaker is betaald, verbrandden proefpersonen die dagelijks 600 mg cafeïne en 600 mg EGCG slikten 170 kcal extra.

Mocht je gaan experimenteren met groene thee, zorg er dan voor je dat je supplementen niet met eiwitten inneemt maar een klein uur voor een eiwitrijke maaltijd gebruikt. Eiwitten – en dan vooral eiwitten uit zuivel – neutraliseren de actieve stoffen in groene thee, ontdekten Maastrichtse onderzoekers niet zo lang geleden.

Dossier: