EN  |  FR

Message in a bottle

Het rommelt in het land der dubbelgespierde fysieken. Een oude stammenstrijd leeft op. Steeds vaker wordt er ‘halt!’ geroepen. De bekendste spreekstalmeester van het wedstrijdbodybuilding, Arnold Schwarzenegger in hoogst eigen persoon, roept het hardst van allemaal: ‘Bodybuilding moet terug naar klassieke lijnen’, en hij vraagt mensen massaal hun mening te laten horen aan Jim Manion, hoofd van de afdeling professional bodybuilding van de IFBB.‘ In de jaren zestig en zeventig hadden bodybuilders nog een pleasing physique, met een fraaie V-shape. Tegenwoordig hebben ze allemaal een hangbuik, het is meer een bottle shape geworden. Dat is belachelijk en moet veranderen’, aldus Arnold. Over het bommetje dat Schwarzenegger onlangs op de Arnold Classic 2015 liet vallen.

Arnold Schwarzenegger heeft zijn filmcarrière volledig aan bodybuilding te danken. Eenmaal echt doorgebroken met Conan de Barbaar, begon hij in 1989 met zijn eigen wedstrijd, ‘de Arnold Classic’. Die kreeg al snel een status en prijzengeld die de Mr.Olympia naar de kroon stak. Profbodybuilders waren hem dankbaar, want zo werden de organisatoren van de belangrijkste profwedstrijd van de sport bodybuilding – de Mr.Olympia – gedwongen hun prijzengeld fors op te krikken. Kortom, de stem van der Schwarz heeft het nodige gewicht, en nu gebruikt hij die stem om tegen de stroom in te roeien.

Stammenstrijd

De ene fysiek is de andere niet: je hebt de geblokte, massieve bodybuilders en je hebt de  bodybuilders met fraaie, klassieke lijnen. Een vaak genoemde vergelijking is die van Bill Pearl, een kampioen uit de jaren 60, 70 en de beroemde bodybuilder en filmster uit de jaren 50, 60, Steve Reeves. Je had fans in beide kampen en die strijd bleef tot halverwege de jaren 80, toen bodybuilding, door het gebruik van anabole steroïden, doorsloeg naar het ultramassieve. Had Arnold in 1980 nog een wedstrijdgewicht van 104-105 kg, 30 jaar later stonden er mannen op het wedstrijdpodium met 130, 135 kg droog aan de haak. De fraaie lijnen waren ver te zoeken, en het tijdperk der freaks was definitief aangebroken. Het vacuüm trekken van het middel – summum van de slanke taile en V-shape – was fysiek onmogelijk geworden door gebruik van groeihormoon, insuline en de enorme berg eten die de massamonsters moeten wegzetten om extreme spiermassa te kunnen opbouwen. Met die enorme buiken die profbodybuilders tegenwoordig laten zien, zit de sport langzamerhand zwaar in de maag.

Implosie van het wedstrijdbodybuilding

Bij de bodybuildingwedstrijden voor vrouwen woedde al jaren een andere cosmetische kwestie. Waren de dames door het massaal gebruik van anabole steroïden en verwante groeibevorderaars zo langzamerhand niet veranderd in ‘mannen’? Arnold vond van wel, en blies vorig jaar op zijn Arnold Classis de hele categorie damesbodybuilding op. Op dat initiatief volgde onlangs de aankondiging dat de Miss Olympia 2015 niet zou worden gehouden. Op die wedstrijd uitte Arnold ook al kritiek op het profbodybuilding voor de heren. De sport was hard bezig te werken aan haar eigen implosie door op de lijn van de niet meer esthetisch verantwoorde massamonsters verder te gaan. Pijnpunt ook hier was het verdwijnen van klassieke proporties en het verschijnen van enorme hangbuiken. Hij herhaalde die kritiek onlangs uitgebreid op zijn Arnold Classic 2015, die afgelopen 5 mei werd gehouden in Columbus, Ohio. Hoe zwaar Arnold’s stem zal wegen is de vraag, maar dat IFBB baas Jim Manion er buikpijn van heeft gekregen is wel zeker.

De kritiek van Arnold Schwarzenegger na de Arnold Classic 2015 vind je hier.

Hardcore bodybuildingbuiken in slow motion vind je hier.

Hoe het precies zit met die hangbuiken vertelt hardcorefenomeen Rich Piana hier.

Een achtergrondartikel over 'de terugkeer van het atletische lichaam'  vind je hier. 

Dossiers: