EN  |  FR

Omzet smartshops gehalveerd

Efedra is een prestatieverhogend middel dat sinds april 2004 uit de schappen van smartshops en internetwinkels is verdwenen. De Raad van State adviseerde staatssecretaris Hoogervorst om het middel niet langer als levensmiddel toe te laten, maar te laten vallen onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening.

Efedragebruikers

Smartshopeigenaren raakten gedupeerd door het besluit; hun omzet halveerde, zo blijkt uit een rondgang langs diverse smartshops. Wat er gebeurd is met de efedragebruikers is onduidelijk. Onder de gebruikers van efedraproducten bevonden zich vooral partygangers en mensen die wilden afslanken. Volgens de smartshophouders is slechts een klein deel overgestapt op de legale efedravervangers. De meeste efedragebruikers zijn waarschijnlijk gestopt of overgestapt op illegale middelen, zoals XTC. Een derde groep efedragebruikers is te vinden onder sporters en mensen met beroepen die uithoudingsvermogen vragen, zoals in de horeca en bouw.

Enquete

'Er moeten vele duizenden efedragebruikers zijn geweest. Het middel was echt populair. We weten niet wat al die mensen zijn gaan doen', zegt onderzoeker Cas Barendregt van het IVO. 'Daarom proberen we efedragebruikers van toen en nu op te sporen en te interviewen via een [Efedra-enquete] op internet. Het onderzoek kan aanwijzingen geven of het verbod op efedra in termen van volksgezondheid een verstandige zet was. ' Voor meer informatie, zie [www.ivo.nl].