EN  |  FR

Minder rust voor de stofwisseling

In Op Eigen Kracht, waarvan de tweede, geheel herziene editie begin deze maand is verschenen, wordt uitvoerig ingegaan op de rol van je rustmetabolisme bij afvallen. Die gaat omlaag als je spiermassa kwijt raakt en omhoog als je spiermassa opbouwt. Amerikaans onderzoek laat zien dat ook regelmatige duursport de stofwisseling in rust wat ‘onrustiger’ maakt.

We citeren het bericht, zoals het op de wetenschapspagina van NRC stond, maar even in het geheel. ‘Rotterdam, 21 okt. Luilakken met overgewicht hebben weer twee goede redenen extra om te sporten. De spieren van mannen die meer dan vier uur per week hardlopen, hebben ook in rust een snellere stofwisseling dan die van ongetrainde mannen. De energiecentrales in de spiercellen, de mitochondriën, verbranden bij hen in rust brandstof 1,5 keer sneller, schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Yale universiteit deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Die extra energie wordt niet gebruikt voor beweging, maar omgezet in warmte. Dat atleten een betere verbranding hebben tijdens en na het sporten was al bekend, maar naar de rusttoestand was nog niet gekeken. Een trage stofwisseling in rust kan mensen ongevoeliger maken voor het bloedsuikerregulerende hormoon insuline, een eerste kenmerk van diabetes.’ Als het onderzoek wetenschappelijk deugt, geeft dat aan dat het compensatie-effect deels wordt opgeheven. Het compensatie-effect stelt dat een intensieve fysieke inspanning wordt gecompenseerd door een redelijk langdurige periode van rust en vaak meer eten. Vandaar dat er wetenschappers zijn die zeggen dat je van niet al te vaak intensief bewegen niet afvalt.

Ff checken

We hebben het natuurlijk nagezocht, maar in de editie van 21 oktober van PNAS is het onderzoek niet te vinden. Van een wetenschapsredactie zou je beter verwachten. Een link in de digitale editie van NRC naar het betreffende artikel is helaas ook niet te vinden. Je moet de wetenschapsredactie in dit geval dus maar op hun blauwe ogen geloven. Dat kun je in dit geval wel doen, want zo opzienbarend is dit nieuws nu ook weer niet. In de archieven van Eigen Kracht en ook hier las je al eerder dat je in rust meer calorieën kunt verbranden als je spiermassa opbouwt. In de tweede, geheel herziene editie van ons Oekboek besteden we ruim aandacht aan de werking van het rustmetabolisme.

In de herziene editie van ‘Op Eigen Kracht’ vind je bijvoorbeeld een handig rekenmodel om je rustmetabolisme te bepalen. Hoe je rustmetabolisme te verhogen, kun je er natuurlijk ook vinden. Krachttraining speelt daarbij een opmerkelijke rol. Voor elke kilogram spiermassa extra verbrandt je lichaam namelijk 60 kcal per dag extra En als je dan bedenkt, dat je ruststofwisseling goed is voor 60 tot 75 procent van je dagelijkse calorische behoefte… Kopen dus dat boek, en in rust op de bank lezen. Waarna het hopelijk gaat kriebelen.

Dossier: