EN  |  FR

Designeramfetamine in NOX PUMP

En voor de zoveelste keer is er iets helemaal mis met een bodybuildingsupplement. Een Pools antidopinglaboratorium heeft een mysterieuze amfetamine gevonden in NOX PUMP, een preworkoutsupplement van Dorian Yates Nutrition.

In Mayhem zaten corticosteroïden, in NO Xplode het leverslopende rutaecarpine, in Unstoppable nor-DMAA en in OxyElite zat… Dat weten we eigenlijk niet, maar het was duidelijk dat het slecht was voor je lever. Houdt het dan nooit op? Het verstoppen van stoffen die niet in supplementen thuishoren?

Waarschijnlijk niet, maken we op uit een verslag dat Poolse dopingonderzoekers binnenkort publiceren in een chemisch vakblad. De Polen onderzochten vier recente dopinggevallen, waarbij sporters tijdens routinecontroles waren betrapt op een onbekende amfetamine. Alle sporters vertelden dat ze het supplement NOX PUMP hadden gebruikt.

Yates

NOX PUMP is een product uit de supplementenlijn van Dorian Yates, de Britse bodybuilder die in de jaren negentig van de twintigste eeuw maar liefst zes keer de Mister Olympia won. Hier zie je een clip waarin Dorian Yates eigenhandig zijn NOX PUMP de hemel in prijst. Als je afgaat op het label is NOX PUMP op het eerste gezicht een echt preworkoutsupplement. De voornaamste actieve stoffen zijn aminozuren die kunnen omzetten in stikstofmonoxide, en stoffen met een stimulerende werking.

Tot die laatstgenoemde stoffen behoort onder meer het extract van de Acacia rigidula. Daar kunnen we kort over zijn: die extracten zijn omstreden. In ieder geval de helft van alle supplementen met Acacia rigidula bevat de synthetische designeramfetamine beta-methylphenethylamine, rapporteerde de Amerikaanse FDA ruim een jaar geleden. En het zou zomaar kunnen dat er iets mis is met alle supplementen die volgens het label Acacia rigidula bevatten.

De Polen vonden datzelfde beta-methylphenethylamine in NOX PUMP. In elk zakje van het supplement – NOX PUMP bestaat uit poeder, dat je voor je workout moet oplossen in water en opdrinken – zat een kleine driehonderd milligram van het spul. Maar de Polen vonden ook nog iets anders.

Nog duisterder

In NOX PUMP zat ook een amfetamine waarover we nog minder weten dan over beta-methylphenethylamine: N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine. In elk zakje zaten enkele milligrammen. De biologische effecten - inclusief de veiligheid - van die stof zijn nooit bestudeerd, ook niet in proefdieren. Zelfs reageerbuisstudies ontbreken. Maar omdat N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine in chemisch opzicht een amfetamine is, weten de Polen vrijwel zeker dat hij een stimulerende werking heeft. En dat hij op de dopinglijst van WADA thuishoort.

Niet de eerste keer…

Dit is niet de eerste keer dat er iets helemaal mis blijkt te zijn met NOX PUMP. Een paar jaar geleden kwamen er aan de andere kant van de Noordzee ook al sporters in de problemen nadat ze NOX PUMP hadden gebruikt. In 2013 testte de Engelse bokser Brian Magee positief op twee designeramfetamines: beta-methylphenethylamine en oxilofrine. Hij had het supplement NOX PUMP gebruikt, vertelde hij.

In hetzelfde jaar viel ook de Schotse wielrenner Bruce Croall als dopingzondaar door de mand. Het lab vond oxilofrine in zijn urine. Net als Magee had Croall NOX PUMP gebruikt, vertelde hij. Om te bewijzen dat hij de waarheid sprak liet hij NOX PUMP analyseren door een onafhankelijk laboratorium, en jawel, dat lab kon aantonen dat er inderdaad oxilofrine in het supplement aanwezig was.

Kennelijk vonden de samenstellers van NOX PUMP het na al die mediaberichten verstandig om de formule van het product te veranderen. Maar ook die nieuwe formule, blijkt uit de publicatie van de Polen, bevat amfetamines…

Slot

Alles bij elkaar, lijkt het zeer verstandig om geen NOX PUMP te gebruiken. Het bevat stoffen die niet in een supplement thuishoren, en waarvan we bovendien de gezondheidsrisico’s niet goed kunnen inschatten. Als je dopingcontroles moet ondergaan, kan het gebruik van dit supplement bovendien nare gevolgen hebben. 

Dossiers: