EN  |  FR

Het wasborddieet: Nu ook voor vrouwen

afbeelding bij Het wasborddieet: Nu ook voor vrouwen

Enkele jaren geleden verscheen bij uitgeverij Spectrum het boek ‘het Wasborddieet’ van David Zinczenko, hoofdredacteur van Men’s Health, & Ted Spiker. Het boek was in Amerika een bestseller en werd ook in Nederland goed verkocht. Recent verscheen ook de versie voor vrouwen. Hoewel de basics in het boek dezelfde zijn als in de mannenversie, is Het Wasborddieet voor Vrouwen verrijkt met een flink aantal hoofdstukken specifiek voor vrouwen, want vrouwen, het is bekend, hebben nu eenmaal veel meer aandacht nodig.

Eerlijk is eerlijk, onder de titel Het wasborddieet. Een strakke buik in zes weken verscheen enkele jaren geleden (2005) een afslankboek, dat ondanks de snelle titel, het lezen, en vooral navolgen!, meer dan waard was. Het woord ‘dieet’ werd in zijn ouderwetse betekenis van ‘voeding’ netjes in perspectief gezet en je mocht op dit ‘dieet’ letterlijk volop eten. Geen enkele van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten, vetten werden in de ban gedaan, en de werking van voeding en de stofwisseling goed uitgelegd. Kom daar bij Sonja Bakker eens om. Een belangrijke rol in het afslankverhaal was ook weggelegd voor krachttraining om spiermassa op te bouwen, want meer spiermassa betekent een hogere verbranding. De voeding in het boek was opgebouwd rond de twaalf krachtvoedingsmiddelen, waaronder amandelen en noten, bonen en peulvruchten, spinazie en andere groenten, magere zuivel, havermout, eieren, kalkoen en andere magere vleessoorten, olijfolie, volkorenbrood en ontbijtgranen, frambozen en andere rode vruchten en pindakaas. Tot slot ook wei-eiwitpoeder. Het geheel werd gecompleteerd door aantrekkelijke recepten, een trainingsprogramma met illustraties en beschrijvingen van veel verschillende oefeningen. Valt niks op af te dingen, maar nu is er ook Het Wasborddieet voor Vrouwen, en de vraag doemt dan gelijk op: moeten vrouwen echt veel anders eten en trainen dan mannen om af te slanken met behoud van spiermassa? Het antwoord is, niet echt.

Wasborddieet voor vrouwen

De meerwaarde van deze lijvige (ruim 430 pagina’s tegenover 300 pagina’s voor het oorspronkelijke boek) versie voor vrouwen, zit hem vooral in toegevoegde hoofdstukken over zaken die meer specifiek voor vrouwen van belang zijn, zoals het hormonale huishouden, voeding en emoties, slanke benen, aanstaande moeders en stressbestrijding, dit laatste waarschijnlijk omdat vrouwen door het combineren van werk en moederschap net wat meer bordjes in de lucht moeten houden dan mannen, al schijnen vaders de laatste tijd hun leven wat te beteren. Ook de voorbeelden over afslankproblemen die door het hele boek gegeven worden en de recepten zijn meer met het oog op vrouwen gekozen.
Verder is er aandacht voor het voorkomen van osteoporose, zeg maar, het brozer worden van de botten, de bestrijding van gewrichstpijnen, de kwaliteit van leven in sexualibus, zijn er yoga-oefeningen voor een fitte geest én een strak lichaam, en wordt duidelijk dat de consumptie van pindakaas niet alleen voor mannen een goed idee is. Uit onderzoek van de Harvard School of Public Health bleek namelijk, dat vrouwen die vijf of meer keer per week pindakaas en/of noten aten, hun kans op diabetes II beduidend verlaagden. Dat mag nog eens met recht ‘lekker eten’ worden genoemd. Overigens blijft het opletten met pindakaas, want het bevat nogal wat calorieën. Niet meer dan drie eetlepels per dag, en dan wel van de natuurlijke en ongezoete variant, want de meest pindakazen bevatten nogal wat suikers.

Het Wasborddieet voor Vrouwen. Een Strakke buik in zes weken door David Zinczenko & Ted Spiker is uitgegeven door Spectrum in samenwerking met Men’s Health, 431 pagina’s, 19,90 Euro.

Dossier: