EN  |  FR

Afslanken

Nederlandstalig:

Op Eigen Kracht: slanker, strakker, sterker. De ondertitel van dit boek verraadt het al, het gaat voor een deel over afslanken. Omdat afslanken van meerdere zaken afhangt komen ook voeding, cardio, krachttraining en supplementen aan de orde. Kernpunt is dat krachttraining belangrijk is bij spieren opbouwen maar ook bij afslanken. In het hoofdstuk Gezond Gewicht vindt je informatie over je stofwisseling (verbranding/vetopslag), over dik zijn in perspectief (cultuur/lichaamsbeeld), de verwarring rond wegen en meten, hoe je de stofwisseling kunt opvoeren, wat er mis is met diëten (dieetval), de afvalfouten top 20 en waarom je niet te bang moet zijn voor vet, en nog heel veel meer. De 2e versie van Op Eigen Kracht is geheel herzien en geupdate, en uitgebreid met nieuwe paragrafen, bijvoorbeeld over afslanken met behulp van cardio versus afslanken met behulp van krachttraining.

BEP. Afslanken door de Beter Eet Patroon. BEP staat voor afslanken door een Beter Eet Patroon. BEP is een evenwichtig dieet en het boek biedt bijna alles wat je van een zinnig dieetboek mag verlangen: geen koolhydraten, vetten of eiwitten in de ban doen, hormonen de schuld geven of allerlei supplementen of dure dieetproducten aanbieden. De basis van BEP is in grote lijnen eigenlijk het voeding- en afslankverhaal van het Voedingscentrum, behalve dat men daar niet zoveel op heeft met diëten. De menu’s die BEP levert zijn zonder uitzondering smakelijk en redelijk evenwichtig, maar calorisch misschien wat aan de lage kant, maar krachttraining en een verhoogd eiwitgehalte kunnen voorkomen dat er teveel spiermassa verloren gaat. BEP is een betrouwbaar afslankboek met lekkere recepten en bruikbare tips, met de nadruk ook op het belang van beweging. Meer over BEP vind je hier.

Het wasborddieet. Een strakke buik in 6 weken. Dit boek is de vertaling van The Abs Diet van David Zinczenko, hoofdredacteur van de Amerikaanse Men’s Health en Ted Spiker, redacteur bij hetzelfde magazine. Hoewel de buikspieren hier model staan als graadmeter van het lage lichaamsvetpercentage, biedt het boek een compleet programma, inclusief oefeningen voor de overige spiergroepen als onderdeel van het wasborddieet. Of het in 6 weken te realiseren is valt te betwijfelen, maar je bent dan toch goed op weg. Belangrijk is ook dat diverse mythes (zoals de mythe dat je weinig koolhydraten moet eten om af te slanken, en dat je vet absoluut moet mijden) grondig worden ontkracht. Het is een compleet boek waarin de basisbeginselen van voeding en vetverlies (!) goed worden uitgelegd, gelardeerd met aansprekende succesverhalen en een goed te volgen voeding- en trainingsprogramma. Ook in het wasborddieet wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk krachttraining is voor de vetverbranding en het hoog houden van de stofwisseling.Een paar jaar later verscheen een versie voor vrouwen: Het wasborddieet voor vrouwen.

Afvallen met krachttraining. Ook in dit boek van krachtsporter Robbert Wolters komt de boodschap dat krachttraining je helpt om sterker te worden én af te vallen. Dat laatste wordt door velen helaas nog betwijfeld. Vooral vrouwen denken dat ze flinke spiermassa´s opbouwen als ze met ijzer trainen. Op een praktische en heldere wijze wordt beschreven hoe het afvallen gerealiseerd kan worden. Het boek start overigens met een aansprekende casus. Wolters bespreekt eerst een aantal mythes en legt dan uit wat belangrijk is om je doel te bereiken. Aan de hand van duidelijke illustraties worden oefeningen gedemonstreerd zodanig dat je het trainingsprogramma met enkele hulpmiddelen thuis zou kunnen uitvoeren. Een praktisch boek met een duidelijke methode.

Afvallen voor Dummies. Ook hier vinden we een boek uit de Dummies-reeks. Het boek motiveert en rekent af met al die modediëten die veel beloven maar uiteindelijk niet beklijven. Dit boek gaat dus niet uit van een bepaald dieet, maar laat wel zien hoe je een op eigen maat gesneden dieet kunt opstellen, en geeft je een uitgebreid aantal tips en menu’s om dat samen stellen makkelijker maken. Bij het boek hoort een CD-Rom met checklists en tabellen die je kunt invullen en helpen je vorderingen bij te houden, wat heel motiverend werkt en je bovendien bij de les houdt. Aan bod komen natuurlijk ook de basisprincipes van voeding en beweging, en een bespreking van de bekendste diëten. Een goed boek voor wie wil afslanken of op gewicht blijven.

Kijk op calorieën en joules. Deze uitgave van de bekende diëtiste Nicoline Duinker-Joustra is een onmisbare hulp bij afslanken, op gewicht blijven of gewoon, weten wat je binnen krijgt. Zij was een van de eerste diëtistes die voor het grote publiek een handig overzicht samenstelde hoeveel calorieën de meest bekende producten per 100 gram bevatten. Deze uitgave geeft naast het aantal calorieën ook het aantal grammen koolhydraten, eiwitten en vetten per 100 gram product, met hier en daar opmerkingen als ‘kalk’ (kalkrijk), ‘ijzer’ of ‘cholesterol’. Het boek bevat een goede introductie waarin de basisfeiten over voeding en richtlijnen voor het afslanken worden gegeven. Een boek dat in geen huishouden of trainingstas mag ontbreken. 

Engelstalig:

Body-for-LIFE. Bill Phillips’ Body-for-LIFE boek is een bestseller waarvan wereldwijd al miljoenen exemplaren in vele verschillende talen over de toonbank zijn gegaan. Het is een inspirerend boek geworden, dat een totaalprogramma biedt voor 12 weken, waarin motivatie, training, voeding en herstel aan bod komen. Om maximaal te kunnen profiteren van de 12 weken moet er natuurlijk wel gewerkt worden: 6 keer per week, 3 korte gewichttrainingen afgewisseld met 3 korte cardio workouts. Daarnaast worden deelnemers geacht de voeding aan te passen. Eén dag in de week mogen de teugels worden gevierd; je hoeft die dag niks te doen en je mag eten wat je wilt. Het boek vormt een inspirerend, vlot leesbaar en goed doordacht geheel, zei het soms nogal Amerikaans. Er wordt een flink beroep gedaan op de doelen en motivatie van deelnemers. Grote kracht is dat alle pijlers integraal worden aangepakt. Inspirerend. Helaas is de Nederlandse versie niet meer verkrijgbaar.

The Body Fat Solutions. Er zijn veel goede Nederlandstalige boeken over afslanken, maar dit Engelstalige boek willen we toch graag onder de aandacht brengen. Het stamt uit 2009 en de auteur is Tom Venuto. Centraal staat een integrale aanpak waarbij gewerkt wordt aan vetverlies, spiergroei, het stoppen met emotionele eetsessies en het vasthouden van je streefgewicht. Tom Venuto - the man with the plan - is in fitness & bodybuildingcontreien een bekende schrijver en adviseur als het gaat om afslanken en/of het verlagen van je lichaamsvetpercentage. Het is een boek voor fitnessers en bodybuilders, die graag wat meer (practische) diepgang over het onderwerp willen dan de eet-je-slank-met-groenten-en-fruit plaatjesboeken, waar slanke dames een leuk opgemaakt bordje vegetarisch laten zien. Het is te hopen dat een Nederlandse uitgever dit boek een keer laat vertalen, maar wie het Engels een beetje machtig is kan hier prima mee uit de voeten. Een van de vele enthousiaste aanbevelingen op Youtube vind je hier.