EN  |  FR

Voedingssupplementen

Nederlandstalig:

Voedingssupplementen. Complete gids voor sporters. Frédéric Delavier is bekend geworden als auteur van fitnessboeken waarin hele mooie anatomische tekeningen zijn verwerkt en waarbij je goed kunt zien welke spier(en) je bij welke oefening gebruikt. Samen met Michael Gundill is hij auteur van een kleurrijk boek over voedingssupplementen uitgegeven door Forte in 2008. Het is ingedeeld naar: 1. Supplementen voor de duursporter, 2. Supplementen voor spiermassa en kracht, 3. Vitaminen, mineralen, antioxidanten, essentiële vetzuren en ‘biotica’, 4. Planten en adaptogenen, 5. Supplementen die de sporter ‘beschermen’ en 6. Supplementen ter vermagering. Het boek eindigt met een Register en een Bibliografie.

Maximale sportprestaties: ergogene middelen en methoden. Het 344 pagina’s tellende Maximale sportprestaties is de vertaling van The Ergogenic Edge uit 1998, en is geschreven door de bekende Amerikaanse sportvoedingswetenschapper prof. dr. Melvin Williams. Het boek verscheen in Nederland in 2001 en was het eerste grondige overzicht in het Nederlandse taalgebied van voedingssupplementen. Het boek is nog steeds een klassieker. Alle bekende supplementen worden besproken (werking, nut etc.) en het boek bevat ook een overzicht van verschillende sportprestatievermogens (kracht, uithoudingsvermogen en dergelijke) en welke supplementen daar mogelijk een rol zouden kunnen spelen.

Op Eigen Kracht: slanker – strakker – sterker.Op Eigen Kracht, de 2e geheel herziene editie, bevat een uitgebreid overzicht van vooral de populaire supplementen. De bekendste voedingssupplementen plus een aantal meer dopingachtige supplementen, zoals DHEA en androsteendion, worden uitgebreid behandeld en in perspectief gezet (waar komt het in voor, wat doet het, heeft het nut het supplement te gebruiken en dergelijke). Uitvoerig aan bod komen creatine, efedrine/efedra, synefrine, tribulus terrestris, HMB, BCAA, en nieuwe supplementen als beta-alanine en gehydrolyseerde eiwitten, zoals PeptoPro en PeptiPlus. Bij de supplementen die een duidelijke meerwaarde hebben worden ook gebruiksadviezen gegeven.

Engelstalig:

Nutritional supplements in sports and exercise. Een pittig maar grondig wetenschappelijk overzichtsboek uit 2008 over supplementen. De Journal of the American Medical Association schreef in 2010 de volgende recensie: “The book sets forth a thorough review of the available evidence for or against dietary supplementation—from micronutrients to macronutrients and from individual to combinational dietary supplement regimes—summarizing the available evidence in well-referenced chapters. … Nutritional Supplements in Sports and Exercise is an important bookshelf reference for clinicians who work with athletes or physically active individuals. … this book provides sufficient guidance regarding overall eating recommendations during physical activity to make it worth the purchase.” Inmiddels is de 2e editie verschenen. 

Sports Supplements
.Als het Engels geen probleem voor je is dan is Sports Supplements een boek om van harte aan te bevelen. Het boek geeft ‘the state of the art’ van sportvoedingssupplementen, waarbij de opbouw van de hoofdstukken functioneel is. Geen hoofdstukken waarin supplementen stuk voor stuk behandeld worden, maar hoofdstukken over vetvermindering, antikatabole supplementen, vitaminebehoeftes van sporters, androgenen en groeihormoonafgiftebevorderaars, supplementen die het immuunsysteem mogelijk versterken, voedingsbehoeften ter voorkoming van overtraining, vochtaanvulling, hoe je de spiercelgrootte kan bevorderen door je vocht te manipuleren, een hoofdstuk over herstel, antioxidanten, uithoudingsvermogen en eiwitbehoeften voor sporters. Engelstalig, wetenschappelijk, geen makkelijke kost, al wat gedateerd maar beslist nog de moeite waard voor wie ‘kenner van supplementen’ wil heten.

Essentials of creatine in sports and health. Als er één supplement uitvoerig is bestudeerd dan is het wel creatine. Voor fitnessers die hun spiermassa willen vergroten kan het voedingssupplement creatine een positieve rol spelen. Er bestaat al lang een boek over creatine van Williams c.s., maar die is uit 1999 en is nooit meer geupdate. Dit boek onder redactie van de bekende voedingswetenschappers Stout, Antonio en Kalman is uit 2007 en telt 254 pagina’s. Na een overzicht van het creatinemetabolisme wordt gekeken naar de effecten van suppletie bij kracht-, duur- en vrouwelijke sporters. Vervolgens wordt ingegaan op creatine en gezondheid en klinische toepassingen. Besloten wordt met een overzichtshoofstuk waarbij een blik op de toekomst wordt gericht.

Amino acids and proteins for the athlete. The anabolic edge. De titel geeft het al aan, het boek gaat over aminozuren en eiwitten voor de sporter. Maar er is meer... Het boek van dr. Mauro G. Di Pasquale, de Canadese arts en biochemicus, die tevens wereldkampioen powerliften is geweest en in de redactie zat van tal van bodybuildingmagazines, is een eigenzinnig werk dat bepaald pittige kost is voor wie het Engels niet machtig is en onvoldoende kennis van voeding en inspanningsfysiologie in huis heeft. Neemt niet weg dat er heel veel interessante dingen in staan. In principe is het boek opgedeeld twee delen: 1) theorie: een heel uitgebreid overzicht over eiwitten en aminozuren, inclusief de aminozuurstofwisseling (afbraak en opbouw, hormonale aspecten) en hoe dat op tal van terreinen functioneert, alles bedoeld als voorbereiding voor deel: 2) het sportprestatie of ergogene deel dat 'naturally anabolic' heet en een combinatie is van hoe je op natuurlijke wijze je hormonale huishouding kan manipuleren met eiwitten en aminozuren en tal van andere (sport)voedingssupplementen om sterker, gespierder, droger te worden. Eigenlijk wil het alles uit de kast trekken om de 'natural athlete' te helpen presteren zonder naar dopinggeduide middelen te hoeven grijpen. Samengevat: zware kost voor een mooi doel.