EN  |  FR

Het topje van de ijsberg?

Het lijkt zelfs bodybuilding.com, een online forum en winkel voor bodybuilders, te gortig te worden. Onlangs haalde men op verzoek van de FDA 65 voedingssupplementen terug, waarvan het vermoeden bestaat dat ze illegale dopinggeduide middelen zouden bevatten. Dit is in lijn met een trendanalyse die het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde, waarin de conclusie werd getrokken, dat illegale afslankmiddelen (in Nederland aangetroffen) steeds gevaarlijker worden. Het topje van de ijsberg?

Er zijn meer dan 10.000 voedingssupplementen in de handel, en er komen wekelijks nieuwe bij. Er hoeft maar één enkel flauw onderzoekje te zijn, dat het ‘mogelijk positieve effect’ op de stofwisseling of het prestatievermogen van woestijnmuizen of tuinfluiters lijkt te ondersteunen, of opgewonden marketeers zien een nieuwe niche of gat in de markt dat nog niet gevuld lijkt. Het stofje wordt apart in de markt gezet of – na een reshuffle en een nieuwe naam – in combinatie met reeds bestaande voedingssupplementen. Terwijl 99,9% van al die supplementen niets tot nauwelijks iets bijdragen aan de gezondheid, het sportprestatievermogen of de stofwisseling een tandje hoger zetten om ongewenst lichaamsvet te verminderen.

Safety last

In tegenstelling tot voedingsmiddelen en medicijnen, worden supplementen in Amerika niet door de FDA (Food and Drug Administration) op werkzaamheid en veiligheid gecontroleerd. Men gaat er vanuit dat de fabrikant dat werk reeds heeft verricht. Pas op het moment dat supplementen in het schap verschijnen, kan de FDA bij vermoeden dat er iets mis is, een supplement laten onderzoeken. Wanneer er iets mis is, krijgt de fabrikant een waarschuwing, en nog een waarschuwing en/of een boete, maar het spel van waarschuwing en beterschap beloven kan behoorlijk gerekt worden. Zo lang zelfs, dat een fabrikant al flink verdiend heeft aan een supplement voor het vanwege gebrek aan werkzaamheid of onveiligheid uit de markt gehaald wordt. De fabrikant verzint een nieuw product, met mogelijk een nieuw illegaal middel erin, en de hele handel(!) begint opnieuw. De beroemde tucht van de markt (als iets niet of onvoldoende voordeel biedt wordt het weggedrukt door de concurrent met een beter product) verwordt tot een ‘klucht’ van de markt.

Kerend getij?

Het tij lijkt te keren nu de FDA wat strenger het oog heeft laten vallen op voedingssupplementen die beloven de verbranding te verhogen en/of de opbouw van spiermassa te stimuleren. Onlangs haalde bodybuilding.com op verzoek van de FDA 65 voedingssupplementen terug, waarvan het vermoeden bestaat dat ze illegale dopinggeduide middelen bevatten. De producten in kwestie zouden mogelijk ingrediënten als anabole steroïden of prohormonen bevatten. Het gaat onder andere om producten als ‘Superdrol’, ‘Madol’, ‘Tren’, ‘Androsteendion’, en/of ‘Turinabol’. Deze supplementen kunnen voor allerlei gezondheidsschade zorgen, waaronder schade aan de lever, ongunstige verhouding bloedvetten, tepelvorming bij mannen en psychische klachten (labiliteit, paniekaanvallen).
Een en ander moet de consument toch tot het besef brengen, dat klakkeloos maar een supplement slikken niet de bedoeling is. Wanneer je geluk hebt, is er alleen blijvende schade aan de portemonnee, maar het kan ook erger.

Meer over foute supplementen vind je hier en hier.

Dossier: