EN  |  FR

Ga toch golfen

Marco van Basten heeft er weer meer tijd voor, net als de steeds groter worden grijze garde. Golfen houdt je niet alleen van de straat. Zweedse onderzoekers hebben balletjesmeppers onderzocht en concluderen dat je van golfen ook ouder wordt dan gemiddeld. Tee off.

Met een club tegen een golfballetje slaan en rustig richting bal kuierend je voorbereiden op de volgende slag verlengt je leven met vijf jaar. Dat is tenminste de wereldschokkende conclusie die wetenschappers van het het Zweedse Karolinska Instituut trokken.

Vijf jaar erbij

"Het jaarlijks sterftecijfer onder golfers ligt 40% lager dan onder niet-golfers", beweren Anders Ahlbom en Bahman Farahmand in de Scandinavian Journal of Medicine & Science. ‘Concreet wil dat zeggen dat de gemiddelde golfer vijf jaar langer leeft. En bovendien, hoe beter het golfspel, hoe langer het leven.’ In Zweden golfen ruim zeshonderdduizend mensen regelmatig. Bijna de helft ervan was bij het onderzoek betrokken. De gemeten levensverlenging heeft volgens de Karolinska onderzoekers niets te maken hebben met geslacht, leeftijd of socio-economische status. Dat zou blijken uit de testresultaten van een niet-golfende controlegroep. Volgens Ahlbom en Farahmand zijn er verscheidene aspecten aan het spel die levensverlenging in de hand werken: ‘Een rondje golf betekent minstens vier tot vijf uur ontspanning in open lucht en een wandeltocht van minstens zes kilometer. Een dergelijk sportritme kunnen mensen tot op hoge leeftijd volhouden. Bovendien zijn er positieve sociale en psychologische aspecten verbonden aan het spel die eveneens bijdragen tot een langer leven.’ De onderzoekers sluiten niet uit dat andere factoren ook meespelen.

Nederlandse Norm Golf Bewegen

Schokkend is het natuurlijk allemaal niet. Sterker nog, het klinkt erg bekend. Een wandeling van vijf, zes kilometer komt overeen met de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die dagelijks een half uurtje matig intensief bewegen propageert. Dat sociale en psychologische aspecten een rol kunnen spelen zal best, maar welke sociale aspecten als sociale klasse er niets mee te maken heeft, en welke psychologische aspecten? We zouden het graag willen weten. In de tussentijd wil je die vijf jaar langer leven natuurlijk binnen halen. Ons voorlopige advies: bespaar op een dure golfset en wandel iedere dag een stukje. Misschien ook met de hond, en dan zwaaien met een stok. Het onderzoek uit Zweden vind je hier.