EN  |  FR

Macho, macho, man

De Metroman heerst nog steeds en uit een recent onderzoekje van het blokjesbuikenblad Men’s Health gebruikt de doorsneeman steeds meer cosmetica. Alles goed en wel, maar als je als man een tikkie teveel in contact komt met je vrouwelijke zijde, dan kan de vrouw aan je zijde wel eens gaan klagen. Dus gooi het summum van mannelijkheid, The Village People, in je i-pod en brul op weg naar het ijzer mee; Macho, macho man (dig my muscles!) I've got to be, a macho man, Macho, macho man, I've got to be a macho!

Mannen met een teveel aan vrouwelijk geslachtshormoon in het bloed, hebben veelal een te lage mannelijke hormoonspiegel. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van leven. Dit stelt W. de Ronde in zijn proefschrift Determinanten van plasma androgeen en oestrogeenspiegels bij de man, waarop hij onlangs promoveerde aan de Erasmus Universiteit. Testosteron (mannelijk geslachtshormoon) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van typisch mannelijke kenmerken als baardgroei, verzwaring van de stem en toename van de spiermassa. Testosteron wordt geproduceerd in de zaadballen en in het lichaam omgezet tot het hormoon oestradiol (vrouwelijk geslachtshormoon). De Ronde onderzoekt in zijn proefschrift in hoeverre deze beide hormoonspiegels elkaar beïnvloeden. Zo blijkt oestradiol een krachtige remmer te zijn van de testosteronproductie.

Testosterontekort en libido

Een van de oorzaken van een te hoge oestradiolspiegel is overgewicht. Dit kan uiteindelijk leiden tot een tekort aan testosteron. Mannen met een lage testosteronspiegel kunnen te maken hebben met klachten als verminderd libido, erectieproblemen maar ook met een gevoel van algehele malaise. Vaak betreft het iets oudere mannen die met deze klachten bij de arts komen. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek van de Ronde, kan beter bekeken worden in hoeverre de testosteronspiegel normaal is voor de man in kwestie of dat er sprake is van een ziekelijk tekort aan mannelijk hormoon. Een nog experimentele behandeling met tabletjes die de oestradiolspiegel verlagen, leidt tot een duidelijke stijging van de testosteronspiegel. Dit zou een elegante behandeling kunnen zijn voor een deel van de mannen met testosterongebrek. Aanvullend onderzoek naar de interactie tussen testosteron en oestradiol bij mannen en de mogelijkheden van therapeutische beïnvloeding hiervan wordt nu voorbereid.

Oestradiol en dementie

Hoe hoger de concentratie van het hormoon oestradiol in het bloed van oude mannen is, hoe groter de kans op dementie. Het hormoon testosteron heeft geen invloed op de hersenprestaties. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2300 mannen van 70 tot 90 jaar dat Mirjam Geerlings van het UMC Utrecht verrichtte aan het National Institute on Aging (Bethesda, VS). Het werd op 24 juli gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Neurology.
In het onderzoek gebruikten Geerlings en collega’s de gegevens van 2300 Japans-Amerikaanse mannen afkomstig uit Hawai (de Honolulu Asia Aging Study). Aan het begin van het onderzoek onderzochten Geerlings en collega’s in deze groep de bloedwaarden en hersenprestaties. Tussen 1991 en 1999 ontwikkelden 233 van deze mannen dementie. Geerlings ontdekte dat hoe hoger de bloedconcentratie van het hormoon oestradiol was, hoe groter de kans was dat de mannen de ziekte van Alzheimer ontwikkelden, een ernstige vorm van dementie In tegenstelling tot eerdere onderzoeken, vond Geerlings dit keer niet dat testosteron beschermt tegen dementie.
De onderzoekers denken niet dat oestradiol dementie veroorzaakt omdat de ziekte al 10 tot 15 jaar begonnen kan zijn voordat de diagnose gesteld wordt. Het is waarschijnlijker dat het een vroege marker is van dementie. De hersenschade ontstaat misschien doordat het enzym dat oestradiol maakt, aromatase, te actief is. In beschadigde hersendelen is het enzym vaak overactief.

Kortom, je kent de mantra; aan het ijzer, want meer spiermassa is goed voor je testosterongehalte en zing:

Every man wants to be a macho macho man
to have the kind of body, always in demand
Jogging in the mornings, go man go
works out in the health spa, muscles glow
You can best believe that, he's a macho man
ready to get down with, anyone he can

Hey! Hey! Hey, hey, hey!
Macho, macho man (macho man)
I've got to be, a macho man
Macho, macho man
I've got to be a macho! Ow....