EN  |  FR

Nooit meer een bankbintje

Natuurlijk, je wilt wel meer bewegen, maar… ieder bankbintje heeft op z’n minst honderd redenen om na het werk op de bank voor de tv te ploffen en niet te gaan sporten. Vijf manieren om jezelf te motiveren en te transformeren van bankbintje tot beweger.

Afkicken van het bank zitten is net zo moeilijk als afkicken van alcohol of nicotine. Het grote voordeel dat je hebt als bankbintje is dat je geen ontwenningsverschijnselen krijgt. Het vergt de nodige discipline, maar het kan wel. Zo kom je en blijf je in beweging.

Doe het voor jezelf

Als je wilt beginnen met meer bewegen en overtollig lichaamsvet wilt kwijtraken, begin dan omdat je het zelf wilt. Niet omdat de media je een bepaald, bijna onhaalbaar lichaamsideaal opdringen. Niet omdat je vriend(-en) of vriendin(-nen) opmerkingen maken. Raak zelf overtuigd dat een leniger, gespierder en fitter lichaam de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbetert. Verdiep je in wat je dagelijks eet [Póóótje met vet] en wat je kunt veranderen.

Stel realistische doelen

Het is ongelóóóflijk, maar je kunt niet op een verantwoorde manier binnen dertig dagen tien kilo afvallen [Afvallen? Een makkie!] [Slim Fit Afvalmiddelen]. Blijf dus realistisch. Leg de lat zo hoog dat het een uitdaging blijft, maar niet zo hoog dat je er nooit over heen komt.

Beloon jezelf

Heb je een doel gehaald, beloon dan jezelf. Koop die jurk die een maatje kleiner is dan je had, drink dat pilsje dat je jezelf al een week ontzegt, eet dat ijsje na afloop van je training… Hanteer bij doelen realiseren en jezelf belonen de 80-20 regel. Tachtig procent van de tijd hou je je aan je nieuwe regels voor meer bewegen en verantwoorder eten. Twintig procent van de tijd zondig je lekker [Slim Fit Zelfbeeld].

Doe het stap voor stap

Als de bank je beste vriend was de afgelopen jaren, dan is je conditie niet echt best. Overdrijf het beginnen met meer bewegen dus niet. Bouw het langzaam op en kiest vormen van bewegen die je aanspreken en goed liggen. Ben je geen hardloper, denk dan eens aan roeien. Vind je roeien niets, overweeg dan aerobics of andere vormen van groepworkouts als spinning of body pump. Ga je meer bewegen, verwar techniek dan niet met conditie [Verwar techniek niet met conditie].

Maak het je makkelijker

Sport meer met een sportmaatje. Als je met twee of meer mensen gaat sporten, is het makkelijker gemotiveerd te blijven. Geen sportmaatje die wil wat jij wil? In een fitnesscentrum vind je tientallen sportmaatjes. Meer bewegen in een fitnesscentrum heeft nog een voordeel. Je hebt er al voor betaald, dus waarom zou je niet gaan. Tweede voordeel. Het is makkelijker om te variëren in bewegingsvormen. Ook variatie houd je in beweging en voorkomt dat je weer een bankbintje wordt.