EN  |  FR

Flitsfitness contra de dumbbell workout

Zoals de bodybuilder en de fanatieke fitnesser er diep van doordrongen zijn dat scharrelkip het meest veelzijdige stukje vlees is, zo beseffen zij ook in iedere individuele spiervezel dat de dumbbell het meest veelzijdige stukje trainingsgereedschap is ooit in de geschiedenis van de fysieke cultuur uitgevonden. En toch verschijnen er telkens weer ‘ultieme toestellen’ waarvan de fabrikanten beweren dat het toestel een toestel is ‘dat alle andere toestellen overbodig maakt’. De lepe fitnesser ruikt hier het windei van Columbus. 

De scam van het ultieme trainingsapparaat is al behoorlijk belegen. Veteranen in de krachtsport kunnen je verhalen vertellen over de Bullworker, een dikke stalen veer die in allerlei onduidelijke lichaamshoudingen gebogen moest worden voor een total body workout. Verhalen van vrienden die er tanden, een oog, soms ook een vriendin door hadden verloren na het onverwacht terugveren van de Bullworker. Gevaarlijk waren ook de trekveren, waarin je bekneld kon raken. Je hoefde er maar 10 minuten per dag mee te trainen om in een bodybuilder te veranderen. Het zijn apparaten die je nog geregeld bij opa op zolder kan tegenkomen.

Stauffer & Slender You banken

Toen eenmaal de huisvrouw het fitnesscentrum had ontdekt en op de loopband of hometrainer werd gezet, kwamen ook de Stauffer & Slender You banken om de hoek kijken. Het waren banken met bewegende segmenten die je ledematen in bedrijf brachten door rijzen en dalen van de individuele delen. Je hoefde zelf helemaal niks te doen, alleen maar rustig en ontspannen op de bank te liggen. Ze stonden in zonne- en afslankstudio’s. De bedoeling was dat je bruin en slank het pand verliet. Bruin wilde nog wel lukken…

Trilplaat & ROM

De trilplaat beloofde het trainingstoestel van de 21e eeuw te worden, een ware revolutie. Je ging er op staan en je zette het apparaat in de trilstand en ondertussen vielen de groeihormonen als rijpe appeltjes van je hypofyse. Je werd er slanker-strakker-sterker van, zeiden de fabrikanten van de verschillende versies van de trilplaat in koor. De wetenschappelijke scepsis was groot, maar enkele honderden fitnesscentra schaften zich zo’n bijzondere plaat aan. Uiteindelijk bleek het apparaat dat een ware schokgolf door fitness had moeten jagen in effect een geval van bad vibes.

De moderne mens gaat gejaagd door het leven en heeft daardoor nauwelijks tijd en zin om in het fitnesscentrum lang en/of intens in beweging te komen. De workout moet in no time gepiept zijn. Dit uitgangspunt – we noemen het hier maar even ‘flitsfitness’ - is telkens weer het principe waarop cutting edge fabrikanten hun ontwerpers zetten. Een jaar of zes, zeven geleden verscheen dan ook de ROM (Range of Motion) in het fitnesscentrum, een apparaat dat ‘alle andere apparaten overbodig’ zou maken en waarmee je maar een paar keer per week een workout van 8-10 minuten hoefde te doen, met net zoveel resultaat als een reguliere training van anderhalf uur, waarin cardio en krachttraining worden gecombineerd. Er zijn mensen die het geloven.

Dumbbells to the rescue

Van een paar keer per week een half uurtje op de trilplaat of 2 x 4 minuten op een apparaat waarmee je wat vage duw- en trekbewegingen doet wordt een mens niet veel slanker en/of gespierder. Wel van een goed trainingsprogramma, of – als je het te druk hebt – van een goed dumbbellprogramma dat je 3-4 keer per week afwerkt in combinatie met verstandige voeding. Met dumbbells kun je alles doen en alle kanten uit. Kan geen machine of plaatwerk tegenop. Eigenlijk is de dumbbell het trainingsgereedschap dat alle andere trainingsgereedschappen overbodig maakt! Hier laat Mike Chang zien hoe zo’n dumbbell workout werkt. Je moet wel een beetje willen zweten.

Uniek in de serie overbodige apparaten is ook de Slim Belly, 1.0, 2.0 en 3.0. 

Dossiers: