EN  |  FR

Gewichtheffen om sterker-slanker-strakker te worden

afbeelding bij Gewichtheffen om sterker-slanker-strakker te worden

Trainen met gewichten en gewichtheffen, het wordt nogal eens door elkaar gehaald. Maar het klassieke Olympische gewichtheffen is toch wel heel anders dan de standaard krachttraining die voor fitness en bodybuilding worden gedaan. Dat was ooit anders. In de dagen van Lou Ferrigno (de Hulk) en Arnold Schwarzenegger werden in aanvulling op de bekende bodybuildingoefeningen gewichthefoefeningen gedaan. Sterker nog, de heren meenden zelfs niet zonder te kunnen. Laat er nu net een cursus gewichtheffen zijn van een Nederlands kampioen gewichtheffen die ook nog eens bewegingswetenschapper is.

De man in kwestie is drs. Tom Bruijnen, eigenaar van Sportquest, een instituut dat adviseert op het gebied van kracht- en conditietrainingen en ook activiteiten op dit gebied organiseert, waaronder nu dus de cursus gewichtheffen. Deze cursus is vooral bedoeld voor krachttrainers, fitnessinstructeurs, personal instructors en fysiotherapeuten die hun instrumentarium willen uitbreiden en hun vaardigheden vergroten. Maar ook gewoon enthousiaste sporters (vanaf 18 jaar) kunnen inschrijven.

Klassieke tilbewegingen

De tilbewegingen gebaseerd op het gewichtheffen staan al vele jaren genoteerd in allerlei trainingsschema's. Veel topsporters trainen met de oefenstof zodat hun prestaties nog verder kunnen verbeteren. Hoog intensief gewichtheffen bevordert de explosiviteit, reactiviteit, kracht en snelheid… en verbruikt zeer veel energie. Ook in het kader van hersteltrainingen en fitness wordt veel gebruik gemaakt van de bewegingen uit het gewichtheffen om de belastbaarheid te vergroten. In de cursus 'Begeleiden bij gewichtheffen' worden de voorwaarden om de oefeningen toe te kunnen passen behandeld. Centraal staan daarbij het olympische trekken, voorslaan en stoten en de deelbewegingen of variaties.

Vanuit diverse methodieken wordt gewerkt aan het aanleren, oefenen en beheersen van het gewichtheffen. Tijdens de lessen wordt ingegaan op het gelijkmatig opbouwen van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen in tempo en belasting. En natuurlijk is er aandacht voor het testen en beoordelen van vaardigheden. Door de verdeling over meerdere dagen en weken is een optimaal leertraject mogelijk.

Back to basics

In fitness is er altijd een groot verloop geweest van bewegingsvormen om de consument ‘bij de les’ te houden, van callenetics tot zumba, maar af en toe moet je terug naar de basis om te ontdekken hoe belangrijk die basis is, en ook, hoe er creatief mee om te gaan. Sportquest is daarbij een heel goed startpunt. De international Strength & Conditioning Specialist en personal trainer (NSCA – www.nsca-lift.org) Bruijnen heeft meegewerkt aan diverse onderzoeken en wetenschappelijke publicaties over tilbewegingen en heeft als drievoudig kampioen gewichtheffen en bewegingswetenschapper een uniek inzicht in wat er bij tillen komt kijken.

De eerstvolgende cursusdata zijn:

  • 11 december 2010
  • 8 en 22 januari 2011

 

 

Meer informatie is te vinden op Sportquest.

Dossiers: