EN  |  FR

De belangrijkste fitnesstrends van 2010

Jaarlijks publiceert IDEA, ’s wereld grootste belangenorganisatie voor fitness professionals, haar IDEA Fitness Programs & Equipment Trends Report. Onlangs verscheen de vijftiende editie. Daarnaast zoomt de organisatie in op de meest populaire workouts. Ben jij al ‘Fast, furious and functional’ bezig?

Vaak liep de Nederlandse fitnessbranche in een kalm tempo achter de trend in Amerika aan, maar de laatste jaren lijken fitnesscentra meer ‘in sinc’ met de Amerikanen. Volgens IDEA, die ruim 23.000 fitness professionals in meer dan tachtig landen vertegenwoordigt, is Personal Training en Small Group Personal Training ‘in high demand.’ Ook in Nederland begint PT aan een serieuze opmars. Aanjager van deze trend is LAPT. Medio oktober verschijnt bij deze organisatie het boek Personal Training in Europa. Het boek, een handleiding voor fitness professionals die zelfstandig PT’er willen worden, maakt duidelijk dat PT nu nog een niche is (er zijn naar schatting een kleine tweehonderd PT’ers die in Nederland een bestaan hebben als zelfstandige), maar dat de potentiële markt groot is. In de poll hiernaast kun je aangeven wat je daar van vindt.

Eenvoudige hulpmiddelen

Het ligt dan ook voor de hand, stelt IDEA, dat ‘Fitness equipment trends are aligned with this sustained growth in personal training. Types of equipment that are easily transportable and that can be individualized are very compatible with personal training sessions.’ Met andere woorden: de apparatuur wordt steeds draagbaarder en op maat gesneden. De populairste hulpmiddelen bij een workout zijn dan ook:

-stability balls 95%

-resistance tubing or bands 95%

-barbells and/or dumbbells 90%

-balance equipment (e.g., BOSU Balance Trainers, disks, wobble boards, balance boards) 87%

-medicine balls 87%

-yoga mats and equipment 85%

-foam rollers and small balls 83%

-weighted bars 82%

-steps and platforms 81%

Lord of the Rings

Van de cardiofitnesstoestellen blijft de loopband het meest gebruikte toestel (76%), samen met ‘elliptical trainers’ en TRX Suspension Trainers, de nieuwste rage. Het is natuurlijk niet helemaal nieuw – wie heeft geen nachtmerrie over het onderdeel ringen bij de gymles? - want begin jaren twintig van de vorige eeuw werd het onderdeel ringen geïntroduceerd op de Olympische Spelen en bijna een eeuw later vindt het zijn weg op de fitnessvloer. De TRX Suspension Trainer bestaat uit twee spanbanden met twee handvatten, die worden bevestigd aan een verplaatsbaar verankeringspunt.

De top drie workouts van 2010 zijn Small Group PT, Boot Camp Training en Zumba. In Nederland heeft alleen de laatste een grote vlucht genomen. Mind-Body programma’s als Pilates, Yoga Tai Chi zijn minder populair geworden. Het in Nederland vrijwel onbekende Gyrotonics neemt in populariteit toe.

Je lijf, je weerstand

Hoewel deze Mind-Body programma’s populair zijn, is dé trend volgens IDEA ‘Fast, Furious and Functional.’ Daaronder vallen workouts als Mixed Martial Arts, intensieve ‘back to basics’-circuitjes als Boot Camp en andere workouts waarbij je eigen lichaamsgewicht dient als weerstand. Het al genoemde TRX Suspension Training is daar een voorbeeld, maar ook het sinds kort in Nederland verkrijgbare Gravity. Of dit allemaal goed voor je is, kun je hier nalezen. Een samenvatting van het IDEA Fitness Programs & Equipment Trends Report vind je hier.

Dossiers: