EN  |  FR

Insanity Training: het is pure waanzin

Op de winkelkanalen raast de infomercial dagelijks veelvuldig voorbij. ‘Insanity’ ronkt het spotje, is dé workoutsensatie en het ‘zwaarste programma ooit’ op dvd. Deze workout levert je, volgens bedenker Shaun Thompson, in zestig dagen ‘crazy-good results’ op. Waarheid of waanzin? Shakespeare liet het Hamlet al zeggen: ‘Het is pure waanzin, maar er zit een systeem in.’  

Insanity is een workout, waarbij het resultaat van 365 dagen trainen bereikt wordt in 60 dagen. Dat is tenminste de claim van Shaun Thompson, een Amerikaanse personal trainer, die de workout lanceerde in 2009. Hij stelt verder dat je in die zestig dagen wel tot duizend calorieën per dag extra kunt verbranden en tot twintig kilo lichaamsvet kwijt raken. Wat is de ‘method’ achter deze ‘madness?’ Max Interval Training.

Afmatten

Intervaltraining is bepaald geen nieuw systeem. Je wisselt een periode van bewegen met een bepaalde intensiteit af met een periode van bewegen op een lagere intensiteit of met periode van rust. Intervalschema’s zijn vooral voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen, maar bijvoorbeeld High Intensity Interval Training is speciaal ontwikkeld voor krachttraining. Intervaltrainingen vergen tijd. En ergens tijd insteken om fysieke vooruitgang te boeken, dat verkoopt niet.

De meeste fitnessrages schermen dan ook met twee zaken: je hoeft er niet voor naar het fitnesscentrum en je boekt zonder dure hulpmiddelen fantastische resultaten in heel korte tijd. Thompson voerde deze verkoopprincipes tot het extreme door. Bij de Max Interval Training wordt er uitsluitend hoog intensief getraind en is de interval niet langer dan nodig is om een paar teugen adem te halen. Tijdens de groepssessies, te volgen op de dvd’s, worden de deelnemers onderworpen aan loodzware oefeningen. Onder de luide aanmoedigingen van een coach moeten ze, in moordend tempo, herhaaldelijk kracht- en cardiofitnessoefeningen van nog geen minuut uitvoeren. Dat gaat van ter plekke lopen en hoge sprongen maken tot reeksen push-ups, sit-ups en burpees.  Zo, stelt Thompson, bereik je in zestig dagen waar je anders een jaar voor nodig hebt. Met andere woorden; hoe intensiever je jezelf afmat, hoe beter het resultaat. Klinkt logisch. Toch?

Keerzijde

Wie deze website een beetje volgt, weet dat Thompson, maar ook andere fitness-’goeroes’ niet veel meer doen dan variëren op principes die al door legendes als Kenneth Cooper en Royal H. Burpee decennia geleden werden ontwikkeld. Daar is op zich niets mis mee, maar de vraag is natuurlijk wel hoe extreem je deze trainingsinzichten kunt doorvoeren.

In De Vlaamse krant De Morgen raadde half juni van dit jaar Luk Buyse, die sportarts is aan de Vrije Universiteit Brussel, mensen die dergelijke intensieve workouts plannen aan om bij een arts een sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren. Volgens hem kan Insanity wel degelijk van nut zijn. Maar dan alleen bij de echte fitnessfanaten. ‘Zo'n maximale intervaltraining levert voor hen op relatief korte tijd wel degelijk meer resultaat op dan een klassiek opgebouwd programma.’

Verder betekent zo intensief trainen uiteraard een zware belasting voor spieren, banden en pezen, en het hart, natuurlijk. En dat is niet iets voor beginners, maar voor mensen die al zeer getraind zijn. Daar zit gelijk de angel in de ‘Mad Max’ methode. Er wordt gesuggereerd dat dit ook binnen het bereik van de beginner is.

Ervaringen van Nederlanders die de Insanity Workout deden, vind je hier. De woordrijke verkoopwaanzin lees je hier.

Dossiers: