EN  |  FR

Rennen voor je leven…

Om mensen in beweging te krijgen wordt naar steeds ‘motiverender methoden’ gezocht. De stappenteller, ook wel bekend als de pedometer, haalt het niet meer, volgens een aantal hippe ontwerpers van games die een beetje peper in de kont van het groeiende leger immobiele consumenten willen sprayen. Er moeten zombies en terroristen worden ingezet om de adrenaline weer wat te laten stromen. Vluchten kan nog wel, tegenstribbelen niet meer.  

Ooit was de stappenteller een sensatie. Aan het eind van de dag kon je precies zien hoeveel ‘vooruitgang’ je in je leven had geboekt. Wie des avonds 10.000 stappen op de teller zag staan, kon het schietgebedje overslaan en met een getraind hart gaan slapen. Geleidelijk aan, zeg maar ‘stapje-voor-stapje’, begon de consument die zich nog niet tot de senioren rekende dat stappen een beetje saai te vinden. Daar moest dus snel wat op gevonden worden. 

Zombies

Wie een fervent film- en seriekijker is, zal het niet zijn ontgaan dat de harten van de kijkers sneller gaan kloppen voor vampiers, weerwolven, mutanten en … zombies; de laatste met wat beperkingen, natuurlijk, maar hun vermogen om je van de bank af te krijgen is er niet minder om. Op die trend (True Blood en The Walking Dead, om de bekendste series te noemen) haakte vorig jaar een aantal Britse gamers in, die in samenwerking met de National Health Service de game ‘Zombies, Run’ ontwikkelden.

In feite is het een hardloop-app met een zombiegame, en het spel bestaat uit twee delen: in het eerste deel ga je hardlopen en hoor je via de koptelefoon wat er om je heen gebeurt. Al lopend worden virtuele goederen verzameld en moeten ook nog de nodige zombies worden ontweken. Thuis aangekomen worden in het tweede gedeelte de goederen gebruikt om de legerbasis in de game te versterken en uit te breiden zodat het meer mensen een veilige haven kan bieden.

Terroristen

Een nieuwe game van de makers van Zombies Run, The Walk, ook met als doel mensen al ‘spelend’ in beweging te brengen, bevindt zich inmiddels al in een afrondende fase. In The Walk moet de gamer een pakketje naar de Schotse stad Edinburgh brengen. Het station waar je de trein neemt, wordt echter opgeblazen door terroristen die achter het pakket aanzitten. Niets werkt daarna nog, en zonder te kunnen terug vallen op het virtuele valscherm van mobieltjes en computernetwerken, is het enige alternatief: de benenwagen starten om de eindbestemming op eigen kracht te bereiken.

Nut of fun?

De storyline voor beide games is geschreven door Naomi Alderman, schrijfster van voornamelijk fantasy en science fiction. De mollige Alderman traint zelf voornamelijk achter de tekstverwerker, en dat brengt ons gelijk op de vraag of dergelijke app’s de mensen daadwerkelijk meer laat bewegen. Goed onderzoek op dit gebied is er nog nauwelijks. De website van de makers claimt in ieder geval een fors aantal spelers, die gemiddeld 24,5 kilometer per speler hebben gelopen.

Of dat voldoende is om buiten het bereik van een horde zombies te blijven, is all in the game!

Dossiers: