EN  |  FR

Sterke spieren, stijve vaten?

Misschien, heel misschien, heeft krachttraining een negatief effect op de cardiovasculaire gezondheid. In sommige studies maakt het trainen met gewichten de bloedvaten een beetje stijver, waardoor de kans op een hartinfarct of beroerte stijgt. Onderzoekers weten nog niet precies hoe serieus dat effect is, maar wij zochten vast voor je uit wat je eraan kunt doen.

Verontrustende studies

In 2003 publiceerde de Japanse bewegingswetenschapper Motohiko Miyachi een studie die stof deed opwaaien in de krachtsportwereld. Miyachi, die tussen twee haakjes was betrokken bij de ontwikkeling van de Wii, had ontdekt dat de bloedvaten van mannen die aan krachttraining doen hun elasticiteit kwijtraken.

Miyachi’s krachttrainende mannen waren 20 tot 39 jaar oud, en hun bloedvaten waren stijver naarmate ze ouder waren. Op zich is dat normaal. Ouderdom komt met gebreken, en stijve bloedvaten is daar eentje van. Maar de mate waarin de vaten van de mannen hun elasticiteit verloren was groter dan je zou verwachten. Krachttraining versnelde kennelijk een natuurlijk vasculair verouderingsproces, concludeerde Miyachi. En alsof dat nog niet genoeg was publiceerde Miyachi een jaar later een studie waarin hij aantoonde dat jonge mannen die met gewichten gaan trainen binnen enkele weken al stijvere bloedvaten krijgen. 

Andere onderzoekers hebben het effect ook gevonden, maar meestal niet in die mate waarin Miyachi het aantrof. Bewegingswetenschappers van de University of Texas at Austin vonden het bijvoorbeeld in vijftigers nadat die 13 weken met gewichten hadden getraind. Alleen was het in die groep niet statistisch significant. Maar goed, de onderzoekers sluiten niet uit dat de bloedvatverstijving wèl significant zou zijn geweest als de proef langer had geduurd.

Hoe krachttraining bloedvatverstijving veroorzaakt is niet duidelijk. De uitkomsten van studies zijn op het eerste gezicht zo onlogisch dat alle theorieën die onderzoekers hebben bedacht onderuit zijn gegaan.

Dit kun je eraan doen

De wetenschappers zijn nog aan het uitzoeken hoe serieus de effecten nou precies zijn. Tot dusver denken de meeste onderzoekers nog steeds dat krachttraining meer goed doet dan kwaad, maar misschien zijn er groepen die beter alleen aan krachttraining kunnen doen als ze onder controle staan van een arts. Of misschien zijn er maatregelen die krachtsporters kunnen nemen om het negatieve effect uit te schakelen. Ongetwijfeld verschijnt er over een paar jaar een metastudie die het ons vertelt. Maar als je daarop niet wilt wachten en liever het zekere voor het onzekere neemt, dan vind je hieronder alvast drie tips. 

1. Gebruik creatine

Er zijn aanwijzingen dat creatine de verstijving van de bloedvaten door krachttraining afremt of zelfs opheft. Het verstijvende effect van krachttraining op de vaten treedt al direct op na één zware set. Als proefpersonen 3 weken creatine hebben gebruikt, dan loopt in een studie van Florida State University het negatieve effect op de souplesse van de bloedvaten terug tot nul.

2. Doe stretchoefeningen

Dezelfde Motohiko Miyachi die ontdekte dat krachttraining bloedvaten verstijft, ontdekte ook dat lenigheid tegen bloedvatverstijving beschermt. Hoe makkelijker je met gestrekte benen met je handen je tenen kunt aanraken, hoe soepeler je bloedvaten zijn.

3. Cardio na je krachttraining

Een korte cardiosessie van 20 min, waarin je hardloopt op 60 procent van je maximale hartslag, beschermt in een Japanse studie tegen de verstijving van de bloedvaten. Je moet dan wel gaan hardlopen na je krachttraining. Een hardloopsessie voordat je onder het ijzer gaat heeft geen effect. Cardio na krachttraining, een praktijk die al vaak voor komt, heeft er nu een hele goede reden bij.

 

Aanvulling: 

Het lijkt erop dat de kwestie met de 'stijve bloedvaten' door krachttraining, met name opgaat voor het bovenlichaam.

Dossiers: