EN  |  FR

Groen van geluk

Er is een groeiend leger voedingsgoeroes dat van onze dagelijkse kost een modieuze lifestyle maakt. Emotie weegt daarbij zwaarder dan kennis van zaken. Gezondheid, welzijn en geluk liggen binnen handbereik als je maar de juiste dingen eet. Gewone gevarieerde voeding is volgens deze ‘foodies’ absoluut onvoldoende. Er moet zo groen mogelijk gegeten worden en niks van het ‘beest’ op je bord. De dames van ‘The Green Happiness’ timmeren stevig aan de weg bij het verspreiden van hun groene evangelie en boeren ondertussen heel goed.

We schreven eerder over powerfoodie Rens Kroes, die 280.000 volgers op Instagram heeft, en daar het advies geeft om eens lekker te detoxen door tweemaal daags een glaasje klei te nuttigen, ook goed om negatieve straling af te voeren. Het was landelijk nieuws.

Lifestylediëtistes

Tessa Moorman en Merel von Carlsberg – gediplomeerde diëtisten – oprichters van ‘The Green Happiness – maken het zo mogelijk nog veel bonter. Vis kun je beter niet consumeren want die hebben vaak tumoren, eieren zijn ook uit den boze, en worden door hen omschreven als ‘menstruatie van de kip’, koolhydraten mogen niet gecombineerd worden met eiwitrijke producten omdat de darmen dat niet goed zouden kunnen verteren, en brood (gluten!) beschadigt die arme darmen. Vlees is sowieso slecht voor je darmen, soja verstoort je hormonale huishouden en van zuivel verzuur je. Noten, avocado en olijfolie zijn prima – en groenten en heel veel fruit, natuurlijk, – maar neem geen noten, avocado en olijfolie tegelijkertijd want dan nemen je cellen glucose moeilijk op. Voor de totale mondhygiëne adviseren ze het zogeheten ‘oil pulling’, waarbij je ’s ochtends 20 minuten lang met kokosolie moet spoelen om de tanden te bleken, maar ook de nieren op te frissen en je gezichtsvermogen een boost te geven. Het geheel heeft een hoog kwakzalvergehalte.

Wat maak je me nu?

Voor alle bovenstaande beweringen is niet alleen weinig tot geen wetenschappelijk bewijs te vinden, maar ook nauwelijks een rechtgeaarde diëtist die zulke uitspraken zal doen of adviezen geven. Dat de dames van ‘het groene geluk’ zulke rare dingen zeggen en toch gediplomeerde diëtisten zijn heeft voor veel commotie gezorgd. Ook voedingsprof Martijn Katan liet zich in een nieuwsprogramma kritisch uit over hun praktijken. Ongezond als deze adviezen worden opgevolgd, vond hij, en al helemaal wanneer kinderen volgens deze voedingadviezen gaan eten. Ze zijn immers nog in de groei en hebben van alles nodig. Maar ook de suggestie die op de website van ‘The Green Happiness’ wordt gewekt, dat je alle kwalen met de juiste voeding kunt bestrijden vindt Katan heel bedenkelijk. De voorkeur voor plantaardige producten die Tessa en Merel hebben, lijkt te zijn gebaseerd op het dieetprincipe van een andere groene voedingsgoeroe, Douglas Graham, die een voeding adviseert met een energieverhouding van 80% koolhydraten, 10% vet en 10% eiwitten. Dan wordt het lastig om voldoende volwaardig eiwit binnen te krijgen, omdat dierlijke producten worden afgeraden. Even ter vergelijking: in een normale gezonde voeding volgens de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding heeft een energieverhouding van 10-25% eiwit, 20-40 % vet en 40-70 en% koolhydraten voor mensen met een gezond gewicht.

Positief denken?

De dames van ‘The Green Happiness’ zijn erg van het positieve denken, en als je dat maar fanatiek genoeg doet, dan kun je er gezondheid, geluk en rijkdom mee afdwingen. Ze laten zich hierbij inspireren door boeken als ‘The Law of Attraction' en ‘The Secret’ , die wereldwijd enorm goed verkochten, maar feitelijk toch niet veel meer zijn dan oplichterij en waarin dingen worden beweerd als, dat bang zijn voor een ernstige ziekte tot gevolg heeft dat je ook daadwerkelijk een ernstige ziekte krijgt. Als je maar bang genoeg bent is zo de schaduwzijde van als je iets maar graag genoeg wilt, zal het ook gebeuren. Samengevat: we kunnen weinig ‘positiefs’ aan het ‘groene geluk’ van Tessa en Merel ontdekken. Wie gedeeltelijk of misschien zelfs geheel het vegetarische pad wil bewandelen, doet er beter aan zich door andere vegetariërs te laten inspireren.

Dossiers: