EN  |  FR

NVWA: stel maximum aan hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen

afbeelding bij NVWA: stel maximum aan hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen

De hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen moet gemaximeerd worden tot 21 milligram per dag voor volwassenen. Dit om negatieve gevolgen voor de gezondheid van consumenten te voorkomen. Dat stelt het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Te veel is niet goed

Mensen hebben vitamine B6 nodig, maar ze krijgen daarvan bij een normaal voedingspatroon voldoende uit voeding binnen. Toch slikken veel gezonde mensen daarnaast ook nog vitamine B6-supplementen en dat brengt risico’s mee. Het innemen van te veel vitamine B6 kan bijvoorbeeld aandoeningen aan de zenuwen in armen en benen (perifere neuropathie) veroorzaken.  Op basis van deze risicobeoordeling adviseert BuRO om via nationale wetgeving een maximale dagdosering vitamine B6 in vitaminepreparaten vast te stellen. Een veilige dosis is maximaal 21 mg per dag voor volwassenen; voor kinderen is dat lager.

Zodra er wetgeving op dit punt is, zal de NVWA er op toezien dat deze wordt nageleefd door de bedrijven die vitamine B6 supplementen in de handel brengen. In de periode tot aan de wetswijziging zal de NVWA producenten en importeurs van vitamine B6 supplementen wijzen op hun verantwoordelijkheid in deze.

Aanleiding voor het onderzoek

Bij de NVWA en Bijwerkingencentrum Lareb komen regelmatig gezondheidsklachten binnen die verband houden met het gebruik van vitaminepreparaten die veel vitamine B6 bevatten. Wetende dat vitamine B6 in hoge dosering kan leiden tot gezondheidsrisico’s, was dit aanleiding voor BuRO van de NVWA om onderzoek te doen naar de veilige maximale ruimte voor inname van vitamine B6 uit vitaminepreparaten.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Dossiers: