EN  |  FR

Gek in ‘the gym’

Het verschijnsel ‘roid-rage’, doordraaien als gevolg van anabolen-gebruik, was al een bekend verschijnsel. Een journaliste van de Britse krant Times liep tegen een vergelijkbaar fenomeen aan; ‘gym rage’ oftewel flippen tijdens het fitnessen.

‘Bollenslikkers’ hebben te maken met allerlei bijverschijnselen van hun steroïdengebruik. Eén daarvan staat bekend als ‘roid rage’, waarbij mensen – vaak bodybuilders - tijdens het gebruik van anabolica psychisch doordraaien. Ze kunnen dan psychisch zo prikkelbaar worden tijdens het langdurig en of hooggedoseerd gebruik van vaak androgene (vermannelijkende) middelen dat ze gewelddadig worden. De Britse journaliste Shane Watson meent een nieuw fenomeen ontdekt te hebben. Klinkt vergezocht, maar het Nederlandse fitnessvakblad BodyBiz constateerde in december van het vorig jaar in een artikel ‘Korte lontjes, kort door de bocht’ al dat het verschijnsel zich ook in Nederlandse fitnesscentra voordoet.

Kreunend ten onder

‘Zien en gezien worden’ is inherent aan een bezoekje aan het fitnesscentrum. Of je het nu wilt of niet, het is een ritueel waar je aan meedoet. Voeg daarbij de zichtbaarheid van lichaamsdelen, de erotische sfeer en de vaak slecht gemaskeerde intenties, zoals door Agnes Elling beschreven in haar studie ‘Fitnesscentra als vluchtige gemeenschappen’ en je hebt de ingrediënten voor een explosieve situatie die leidt tot gemeenschap of een handgemeen. Bij ‘gym rage’ is er sprake van het laatste. Wie dezer dagen Wimbledon kijkt, weet dat luidruchtig kreunen tijdens een fysieke inspanning – een trend die ooit door Monica Seles werd gestart - hoog op de irritatielijst kan belanden. De New York Times, die berichtte over het voorval, noemde dit luidruchtige gedrag, waardoor bij Wallstreet yup Cristopher Carter de stoppen doorsloegen, even irritant als luidruchtig mobiel bellen. Een klassiek ‘see you in court’-beeld van het slachtoffer vind je hier.

Verhitte fitnessers

Met de zomer in aantocht, kunnen de gemoederen in Nederlandse fitnesscentra ook wel eens oplopen. De Australische personal trainer Gary Matthews, auteur van ondermeer ‘Maximum weightloss in ten weeks’ stelde een gedragslijn op om te voorkomen dat irritaties bij verhitte fitnessers uit de hand lopen. Houd dit soort voorvallen in gedachten als je de ‘gym rage’ voelt opborrelen.