EN  |  FR

Cruise control niet inbegrepen

Als je traint is je lichaam soms net een auto. Met de motor zit het vaak wel goed, maar het zijn de extra's en de juiste onderhoudsbeurten die het verschil maken tussen een Fiatje en een Mercedes. Zo word je een bolide die steeds beter rijdt.

Op de juiste manier trainen om het gewenste effect te bereiken vergt geen hogere wiskunde, maar enig denkwerk over hoe je je training aanpakt is wel verstandig. Net zo goed als je met je auto langs verschillende routes op je eindbestemming kunt komen, zo kun je ook op verschillende manieren trainen om je doel te bereiken. Of je dat doet als een Fiatje of als een Mercedes, hangt van de volgende vier prestatiebevorderende factoren af.

Rijd als een koerier

Toen auto's nog geen gemeengoed waren, gingen trotse vaders met hun vrouw en kroost wel eens gewoon een dagje toeren zonder vooropgezette eindbestemming. Opmerkelijk genoeg trainen nog veel mensen op dezelfde manier. Ze hebben een vage notie van wat ze willen. Wat groter worden, wat vet kwijtraken, stukje sterker worden, beetje meer conditie… Het gevolg is dat ze geen duidelijke trainingsmethode kiezen, maar blind vertrouwen op hun cruise control. De eerste zeven, acht maanden blijf je dan nog wel vooruitgang boeken, maar daarna is trainen net als de jaarlijkse beurt bij de garage. Je onderhoudt de boel, maar je verbetert het niet. Kies dus, net als een koerier, een duidelijke bestemming en de snelste route daarnaar toe.

Eet als een sporter

Als je auto op benzine rijdt, moet je er geen diesel ingooien. Zo is het ook met je lichaam als je sport. Naarmate je meer gaat trainen, kies je brandstof waardoor je lichaam die meer kilometers aan kan. In Basic Nutrition; De Voedingsbasis lees je alles over sporten en voeding. Als je anders gaat eten, omdat je meer traint, zijn zorgvuldig samengestelde maaltijden vaak voldoende om optimale resultaten te behalen. Kijk ook eens in (Het Archief) en je vindt tal van tips om te eten als een sporter.

Train als een prof

Rijdend in je auto heb je met allerlei wetten te maken. Als je traint, heeft je lichaam ook met allerlei fysiologische wetten te maken. De bekendste wet die sporters op hun weg naar hun eindbestemming vinden, is de Wet van de Verminderde Meeropbrengst. Als je altijd op dezelfde manier blijft trainen, blijven resultaten uit. Verdiep je dus in trainingsmethodes (Work Out; Groot Worden, Clean Blijven) en je blijft resultaten boeken.

Herstel als een racewagen

Als je je auto intensief gebruikt, is een grote en kleine beurt en een apk-tje op jaarbasis niet voldoende. Voldoende rust is belangrijk, maar een analyse van het Formule 1-circuit waar je lichaam op weg is naar de eindstreep die jezelf bepaalde, is net zo belangrijk. Analyseer dus geregeld wat je aan het doen bent en evalueer de behaalde resultaten (Periodiseren Moet Je Leren). Voor je het weet rijd je net zo intelligent als Michael Schumacher en is je lichaam net ze perfect afgesteld als zijn racewagen.