EN  |  FR

Supermarktsurvivaltechnieken

Een supermarkt is een locatie waar je beter niet te lang rond kunt waren. Te veel uitgekiende verleidingen, te veel calorieën, te veel bonussen, te veel mensen ook, eigenlijk, die er een hangplek van maken. Dus: boodschappenbrief voor de borst, als een speer langs enkele van te voren zorgvuldig geselecteerde schappen en niet op de kleintjes letten. Contactloos afrekenen en naar huis met die handel. Way to go!

In supermarkten kun je, naast de extreem grote ook steeds meer kleine verpakkingen vinden: Pringles, Lays chips, Magnum-ijsjes, enzovoorts. Het lijkt erop dat de voedingsindustrie zich bewust is geworden van haar bijdrage aan de ’Obesogene samenleving en zo haar verantwoordelijkheid wil nemen om de uitdijende taille terug te dringen. Of valt dat tegen? Wat helpt dan wel? Je maaltijden eten van een klein bordje? Dat is toch een ijzeren dieetwijsheid? Nee, ook niet. Wat helpt dan wel om een deuk te slaan in je energie-inname? Een aantal survivaltechnieken op een rijtje.

Grote kat in een kleine zak

Minder calorieën consumeren doe je onder andere door minder grote porties te eten. Klinkt logisch. Er zit echter een adder zo groot als een anaconda onder het gras bij deze redenering. Wat blijkt als je bijvoorbeeld vrij toegang hebt tot 200 gram chips verdeelt over vele kleine sympathieke zakjes chips? Je eet meer chips in vergelijking met wanneer je zou eten uit een grote 200 grams zak chips. Waar de grote zakken eerder een ‘alarmbel’ doen rinkelen, straalden kleine zakjes ‘eet me helemaal op, want het is maar heel weinig’ uit. Heel sneaky dus, die kleine zakjes.

Ook de ijzeren dieetwijsheid dat je van een klein bord moet eten, om zo het bunkeren te beperken, is flink afgebrokkeld. Uit een grote studie van 2019 blijkt namelijk dat mensen die van een klein bordje eten gemiddeld maar 3% minder calorieën consumeren dan hun evenknieën die van een normaal bord mogen eten. Ook eten de ‘kleine eters’ even snel en scheppen ze uiteindelijk even veel op als de eters met een groot bord voor hun neus. 

Gebruik wilskracht op de goede manier

Uiteindelijk zijn afslankstrategieën als het kopen van kleinere zakken chips, snacks en ijs en het eten van een kleiner bord gerommel in de marge. Het is draaien om de hete brij heen. Wat helpt dan wel als je wilt afvallen? Wilskracht? Ja, in zekere zin wel. Hoe dan? Door een geschikte afslankstrategie op te zetten.

Stel in de eerste plaats een realistisch doel; 20 kilo kwijt wegwerken kan best realistisch zijn, maar smeer dat doel uit over een jaar als je nog een beetje spiermassa wilt vasthouden. Stel vervolgens je startpunt vast door je te wegen en dat wekelijks te blijven doen. Schat je energie-inname en stel dat naar onderen bij als je te weinig, of naar boven als je te veel afvalt. Een te streng beperkt dieet kost spiermassa, zorgt voor tekorten in de voeding en maakt het moeilijker om het dieet vol te houden. Een mens moet toch leven.

Breng ook je huidige beweegpatroon in kaart, met bijvoorbeeld een stappenteller. Kijk ook wie je allemaal kunnen steunen bij het volhouden van je dieet, maar doe dat niet halfhartig. Je moet er serieus aan beginnen anders word je niet serieus genomen en kun je de steun wel schudden. Schroom niet om hulp te zoeken bij een (sport) dietist, of leefstijlcoach. Onder begeleiding afslanken geeft vaak de beste resultaten. Kijk na of begeleiding van een professional vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Meestal is dat het geval.

Nu je je beginsituatie in kaart hebt gebracht, kies je een geschikte aanpak waarmee je wilt afvallen. Voor je dieet kunnen we je wat toptips geven:

  • eet eiwitrijk
  • wees niet te streng voor jezelf
  • eet veel verse groente en vers fruit (geen sapjes, of smoothies) en niet veel bewerkt eten (gemaksvoeding)
  • vergroot je kennis over gezonde gerechten en hoe je voedingslabels moet lezen, maak zelf je maaltijden klaar
  • neem soms een break van je dieet. Ga dan niet helemaal los op de snacks, maar neem wel een extraatje!
  • Houd de grote lijn van je aanpak vast en zak niet weg in een depressie als je een keer de fout ingaat. Er bestaat zoiets als een balansdag (dag minder na een dag teveel)

Kies vervolgens voor een actieve leefstijl, door 2 tot 3 keer per week stevig te fitnessen en sprokkel zoveel mogelijk beweging door vaker te lopen, en/of te fietsen.

In de super slagen 

Wil je vervolgens in de supermarkt niet ten prooi vallen aan het kopen van kilocalorieknallers, dan hebben we ook een paar tips voor je:

  • doe boodschappen met een boodschappenlijstje; je koopt dan wat je nodig hebt
  • ga nooit boodschappen doen met honger, want dan zegt je maag wat je moet kopen in plaats van je verstand
  • blijf zo veel mogelijk aan de buitenring en -rijen van de supermarkt. In de buitenring van de supermarkt vind je meestal vers fruit, verse groente, zuivel en brood. Waar vind je snacks, snoep, koek, chips, bier en wijn? Juist, in de binnenste rijen. Blijf daar weg!

Tot slot

Wil je meer in detail weten wat je kan doen om je streefgewicht te bereiken? Bekijk dan ons jaarprogramma ‘Slank en fit’ In dat jaarprogramma is er volop aandacht voor training, voeding, maar ook het mentale aspect van afvallen. Ben je eenmaal op gewicht en wil je op gewicht blijven? Lees dan dit bericht.

Thuis bezorgen is ook een keuze als je het in de buurtsuper niet meer trekt.

Dossiers: