EN  |  FR

Enviga: Calorieverslindende frisdrank?

afbeelding bij Enviga: Calorieverslindende frisdrank?

De markt voor afslankproducten is als een Holle bolle Gijs, die na een koe en een kalf, een heel paard half, nog van de honger niet kan slapen. Die grote trek werd onlangs door Beverage Partners Worldwide – een joint venture van Coca Cola en Nestlé – gehonoreerd middels de introductie van een calorieverslindende frisdrank, die luistert naar de naam Enviga.

Het hoofdkwartier van Coca Cola Company te Atlanta bracht vorig jaar 11 oktober 2006 een persbericht uit over dat nieuwe afslankproduct, de frisdrank Enviga. Volgens hoofd van de wetenschappelijke afdeling, dr. Rhona Applebaum, bevat ‘Enviga de optimale verhouding groene thee extracten (EGCG) en cafeïne om je lichaam meer calorieën te laten verbranden, waardoor een negatief effect ontstaat.’ Ze bedoelde daarmee te zeggen dat het drinken van Enviga (5 kcal per blikje) minder calorieën oplevert dan het consumeren ervan verbruikt (30-35 kcal). De consumptie van drie blikjes zou neer komen op een extra verbruik van ongeveer 100 kcal. Meer over het product en ondersteunend onderzoek vind je hier.

Snacken en stacken

De grazende consument die ‘tussendoor’ nogal eens een snackje wil wegwerken, kon niet meer terecht bij de stack Efedrine-Cafeïne-Aspirine, aangezien het eerste ingrediënt van het beruchte trio in ongenade was gevallen, nadat wereldwijd enkele doden vielen te betreuren. Er werd naarstig gezocht naar een vervanger en welke kandidaat zou daar meer voor in aanmerking komen dan de pseudo-efedrine Synefrine (Citrus Aurantium)? Voor het stofwisselingsverhogend effect van de ‘zure sinaasappel’ bestaat nauwelijks bewijs, en helemaal zonder bijwerkingen is Synefrine niet. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij mensen na gebruik van dit middel hartproblemen kregen, of zelfs een beroerte. Verder kan Synefrine de werking van medicijnen beïnvloeden en is de combinatie Synefrine en cafeïne niet geheel ongevaarlijk.

EGCG en cafeïne

Ondertussen groeide een gestage stroom publicaties waarin het afslankende effect van groene thee extract EGCG (epigallocatechine-3-gallaat) positief werd besproken. De catechines (bioactieve stoffen die vooral voorkomen in wijn, chocola en thee) in groene thee remmen het enzym catechol-O-methyltransferase dat noradrenaline afbreekt. Meer noradrenaline betekent meer vetverbranding. De cafeïne in koffie remt weer een ander enzym – fosfodiesterase – waardoor de stofwisseling een tandje hoger draait. De combinatie lijkt ideaal! Vandaar dat Coca Cola en Nestlé de koppen bij elkaar staken en Enviga ontwikkelden.

Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet, want het product was nog niet op de markt of de Amerikaanse consumentenorganisatie The Center for Science in the Public Interest diende een aanklacht in. De kritiek van de organisatie komt er op neer dat het product gewoon een veel te dure cola light met een forse stoot cafeïne is, wat op zich wel meevalt, want de 100 mg cafeïne die elk blikje bevat komt ongeveer overeen met een klein kopje koffie. Verder bevat Enviga 90 mg thee-extract (met EGCG) en 211 mg calcium.

In recent onderzoek echter, waaronder dat van de Berlijnse onderzoeker Michael Boschmann lijkt evenwel toch een rol weggelegd te zijn voor deze afslankcombi. Moet je wel de juiste dosering (300 mg EGCG en 300 mg cafeïne) vatten. Dan verbrand je volgens Boschmann zelfs 180 calorieën extra, wat wel erg veel lijkt. Overigens geldt dat dan voor de totale cafeïne-inname, inclusief de koppen koffie en blikjes cola (light) die je over de dag drinkt. Of Enviga ook in Nederland in de handel zal worden gebracht, wilde Coca Cola Nederland niet zeggen, misschien dat ze de ervaringen in the States afwachten. In de tussentijd kun je vooruit met het drinken van koppen groene thee en koffie, of je eet gewoon een boterham minder. Werkt gegarandeerd en is stukken goedkoper!

Dossier: