EN  |  FR

Alle ballen verzamelen

Naarmate het WK voetbal dichterbij komt, neemt collectief de fixatie op ballen toe. Daar is op zich niks mis mee, maar je fixeren op een bal die verplaatst wordt door overbetaalde benen of trendy gecoiffuurde hoofden, leidt hooguit tot gebalde vuisten en balvormige buiken. Je kunt meer doen met een bal dan ‘m van links naar rechts over je scherm zien gaan. De Zwitsers zijn dan niet zo goed in voetballen, maar ze weten wel welke bal goed voor je is.

Stability Ball, Exercise Ball, Gym Ball, Fit Ball, de Swiss Ball kent vele benamingen. Het is een Zwitserse uitvinding (vandaar Swiss Ball) en werd veertig jaar geleden ontwikkeld voor fysiotherapie. De achterliggende gedachte is dat je op een instabiele ondergrond ook de kleinere, onderliggende spieren aan het werk zet. Vooral de spieren in de kern van je lichaam krijgen het zwaar (zie hier meer info over Swiss Balls). Vandaar dat trainen op een Swis Ball ook wel Core-training (core is kern) wordt genoemd.

Helemaal in

Sinds een paar jaar is de Swiss Ball het nuffige imago van oefenhulpmiddel voor gekneusde sporters en stramme ouden van dagen ontstegen. Trainen op een Swiss Ball is helemaal in. En als iets in is, verschijnen er boeken over. Het eerste is van Robbert Wolters, voorzitter van de KNKF, van wie onlang ook Krachttraining voor iedereen verscheen. Het boek is vooral een praktisch boek. Na een summiere inleiding, stapt Wolters direct over op de oefeningen, handig ingedeeld op de grotere spiergroepen. Tachtig oefeningen, deels met gebruik van dumbbells, zijn er gefotografeerd. Het laatste deel van het boek biedt je een handreiking bij het opstellen van een trainingsschema. Swiss Ball training van Robbert Wolters verscheen bij Forte Uitgevers.

Helemaal hip

Pilates begint inmiddels een huishoudbegrip te worden en is in Nederland geïntroduceerd en groot gemaakt door ‘La Deb’ Jenner, die in een vorig leven dankzij haar bekendheid als Doris D. (jawel, die van The Pins) iedereen aan het aerobiccen kreeg. Inmiddels heeft ze verschillende varianten op Pilates bedacht. De meest recente is Small Ball Pilates. En ook dat leverde weer een praktisch gericht boek op met de toepasselijke titel Small Ball Pilates. Het is een wat veeleisender variant van het toch al niet zo gemakkelijke Pilates. Wie helemaal hip bezig wil zijn, laat zich daardoor niet tegenhouden. Bij het boek zit een opblaasbare bal en een instructieve DVD. Small Ball Pilates is uitgegeven door Pilates Plaza (klik links op boeken).

Niet zo’n oekenwurm?

Hier vind je ook de nodige Swiss Ball oefeningen (kijk bij de oefeningen met SB ervoor).
En heb je geen zin in trainen op een bal, maar wil je wel je kernspieren wat meer aan het werk zetten, dan kan dat ook zonder bal. Kijk op Leg neer die bal.