EN  |  FR

Het andere dippen

Grauw, grijs, bewolkt, nat, guur… de mens en de Nederlandse winter liggen elkaar niet. Begrijpelijk dat vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar ruim een miljoen Nederlanders korte of langere tijd last hebben van de winterblues of, als je indruk wilt maken, Subsyndromal Seasonal Affective Disorder. Licht speelt een belangrijke rol bij het verdrijven van de winterblues, maar wat vaker op het dipstation gaan wil ook wel eens helpen.

Ook zo somber? Als maar willen slapen? Erg kort lontje? Snack attack na snack attack? Dan is de kans groot dat de winterblues tussen je oren speelt. Vooral vrouwen – vier keer zoveel als mannen - hebben er last van. Ruim een miljoen mensen zijn niet in staat het bluesstation in hun hoofd te verwisselen voor sappige sambaklanken. Subsyndromal Seasonal Affective Disorder (SSAD) is de milde variant van Seasonal Affective Disorder (SAD). Bij deze laatste, heftige variant kun je beter je huisarts raadplegen. SSAD kun je met wat eenvoudige ingrepen zelf verjagen.

Steek je licht op

Op een zonnige dag loopt de lichtintensiteit op tot zo’n 100.000 lux. Op een grauwe winterdag is die intensiteit krap 2.000 lux en op de gemiddelde werkplek komt de lichtintensiteit vaak nauwelijks boven de 500 lux uit. Dat gebrek aan licht beïnvloedt je slaap- en waakcyclus, je hormoonspiegel, je eetgedrag, je concentratievermogen, enzovoort. Een van de gevolgen van te weinig licht kan de verstoring van de aanmaak van het hormoon melatonine zijn. Dat hormoon wordt ’s nachts aangemaakt en stopt ’s morgens onder invloed van het daglicht. Melatonine regelt onder meer je slaap-waakcyclus en men denkt dat mensen die gevoelig zijn voor verminderde lichtintensiteit daardoor SSAD of SAD ontwikkelen.

Nu kan natuurlijk niet iedereen even een weekje naar een zonovergoten strand, dus haal je strand in huis en steek je licht op. Dat kun je doen bij bijna 100 poliklinieken en RIAGG’s die lichttherapie (meestal vijf sessies van een half uur tot twee uur) aanbieden. Ze gebruiken daarvoor een speciale lichtbak die 10.000 lux uitstraalt. Tegenwoordig kun je je ook zelf behandelen voor SSAD. Enige tijd geleden bracht Philips de Bright Light Energy op de markt. Voor rond de 200 euri heb je je eigen anti-winterblues zonnetje in huis.

Dip wat meer

Meer bewegen wil ook wel eens helpen tegen de winterblues. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan door ondermeer Ruud Bosscher van de Vrij Universiteit. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een runningtherapie programma effectief is in het verminderen van ontstemming bij depressieve patiënten. Een effect van meer bewegen – lopen in dit geval - is het vrijkomen van de stof endorfine in de hersenen. Deze stof wordt aangemaakt tijdens het lopen. Deze stof heeft een rustgevend effect op de geest. Endorfine komt ook vrij bij andere vormen van beweging. Dip dus wat meer op het dipstation om je winterdip te verdrijven.