EN  |  FR

Barbie is blij met extra kilo’s

Generaties meisjes zijn opgegroeid met de superslanke Barbie en hebben zo, zeggen wetenschappers, spelenderwijs een lichaamsbeeld opgebouwd waaraan de meesten van hen onmogelijk kunnen voldoen. In toenemende mate zelfs, want waar Barbie beschaafd bedankt voor het vele lekkers dat 24/7 verkrijgbaar is, hebben echte meiden meer moeite de chips, hamburgers en candybars links te laten liggen. Onlangs introduceerde puppet master Mattel een vollere Barbiepop. Er was lang over nagedacht, want curvy Barbie betreedt pas 57 jaar na introductie van haar superslanke vriendin het podium.

Curvy werd tegelijkertijd met twee andere lichaamstypen gelanceerd: petite en tall, want Mattel wil iedereen te vriend houden, en er zijn ook kaboutermeisjes en heel lange meisjes, langer zelfs dan Barbie, die vanaf haar geboorte al op hakjes liep. Met vier lichaamstypen, zeven huidtinten, 22 oogkleuren en 24 kapsels kan Mattel er weer even tegenaan

Kritiek vanaf het begin

Barbie heeft van het begin af aan onder vuur gelegen. Te slank en te lang om voor ieder meisje als model te kunnen fungeren, vonden criticasters. Te blank ook. Geleidelijk aan ontstond er een chocoladekleurige Barbie, maar die had behalve de donkerbruine kleur toch weinig Afrikaanse trekken, vonden Afro-Amerikaanse feministen. Inmiddels lijkt met het hele spectrum aan kleuren, kapsels en lichaamstypen aan ieders wensen voldaan. Curvy is van gemiddelde lengte, wat breder in de heupen en lijkt een beetje op plus size in damesbladen, al heeft ze haar taille niet verloren, is ze in het bezit van behoorlijk slanke armen en heel goede lichaamsverhoudingen. In een opiniestuk in Time Magazine stelt schrijver Jill Filipovic dat de nieuwe Barbies wel erg veel van shoppen houden en dat de aanpassingen te oppervlakkig zijn. Bij Curvy zouden de pondjes precies op de juiste plekken terecht zijn gekomen.

Poppen en fotoshoppen

De Amerikaanse psychiater dr. Harrison Pope houdt zich al jaren bezig met het lichaamsbeeld dat jongens is voorgeschoteld. Ken, de vaste vriend van Barbie, veranderde van een slanke en sportieve jongen in een surfer boy met sixpack, en daarna sloegen in poppenland alle stoppen door. De actiehelden werden steeds gespierder en de huidige generatie dubbelgespierde poppen kunnen met gemak de strijd aan met achtvoudig Mr.Olympia, Ronnie Coleman. Een ontwikkeling die Pope met grote ongerustheid gevolgd heeft. Waar superslanke poppen à la Barbie meisjes op de rails richting afslankpillen en stimulantia zouden kunnen zetten, zijn de supergespierde action hero’s de opmaat naar gebruik van anabole steroïden. En, waarschuwt Pope, de poppen zijn geen geïsoleerd fenomeen. Sinds Schwarzenegger en Stallone vanaf de jaren tachtig het lichaamsbeeld voor jonge mannen dicteerden, is het gebruik van spierversterkende middelen volgens zijn onderzoek wereldwijd toegenomen.

In het voetspoor van Pope waarschuwde journaliste Sunny Bergman bijna 10 jaar geleden voor het toenemend gebruik van fotoshop door de bladen, waarin het wegpoetsen van iedere onvolkomenheid de lezer(es) opzadelt met een flinke dip over het eigen uiterlijk. De vraag is of al die selfies daar ook niet aan bijdragen... 

Dossiers: