EN  |  FR

Banvloek over elektronische buikspiertrainers

'Zonder crunches een wasbordje.' 'Verlies gegarandeerd tien centimeter in dertig dagen.' 'Dertig procent effectiever dan meer bewegen.' 'Vervangt in tien minuten zeshonderd sit-ups.' Het is zóóó gemakkelijk om af te vallen en een wasbordje te kweken. Tenminste, als je de fabrikanten van de elektronische buikspiertrainers gelooft. De Amerikaanse Federal Trade Commission gelooft ze niet en daagt de fabrikanten voor het gerecht.

Natuurlijk neemt niemand die shopping channels serieus. Toch vliegen de fitnesstoestellen en afslanksupplementen die ze aanbieden als broodjes over de toonbank. Begrijpelijk, wie gaat er nu nog meer bewegen en letten op z'n voeding als je als de spreekwoordelijke buismus lui liggend op je bank met wat stroomstootjes de ponden van je buik, billen en dijen laat verdwijnen. Jammer alleen dat deze vorm van electro-musculaire stimulatie niet werkt. De American Council on Exercise had deze elektronische buikspiertrainers vorig jaar al wetenschappelijk onderuit gehaald. Nu daagt de Federal Trade Commission (FTC), een soort reclamecode commissie, de fabrikanten voor het gerecht. "Er zijn geen magische pillen of elektronische hulpmiddelen om gewicht te verliezen en weer in vorm te raken. De enig werkende combinatie is meer bewegen en je voedingspatroon aanpassen", stelt Timothy J. Muris, de voorzitter van de FTC, in mei van dit jaar onomwonden.

Valse voorlichting

In haar klacht zegt de FTC dat de reclames van Ab Energizer, Ab Tronic en Fast Abs op een aantal essentiële punten een valse voorstelling van zaken geven. Volgens de FTC kunnen de fabrikanten niet waarmaken dat hun elektronische buikspiertrainers lichaamsvet doen verdwijnen, de gebruikers een 'wasbordje' geven en dat deze hulpmiddelen hetzelfde effect sorteren of zelfs betere resultaten dan crunches of sit-ups. De fabrikanten van Ab Energizer worden er bovendien van beschuldigd dat zij consumenten foutief voorlichten als ze stellen dat het gebruik van hun buikspiertrainer ook leidt tot gewichtsverlies of verdwijnen van cellulitis. De Ab Tronic krijgt nog extra veeg uit de pan, omdat hun 'wetenschappelijke' studie niet aantoont dat hun product sterkere buikspieren oplevert dan gewone buikspieroefeningen als crunches.

Niet altijd veilig

Bovendien, stelt de FTC, mogen de fabrikanten niet beweren dat hun elektronische buikspiertrainers voor iedereen altijd veilig zijn. Zo melden ze niet dat er gevaren zijn voor mensen met pacemakers of andere implantaten en dat de veiligheid bij gebruik door zwangere vrouwen niet te garanderen is. In Amerika blijkt daarnaast dat de fabrikanten zich niet houden aan hun 'niet goed, geld terug'-garantie en de FTC's Mail or Telephone Order Merchandise Rule niet naleven, doordat ze bestelde elektronische buikspiertrainers te laat of zelfs helemaal niet leveren. Fast Abs schendt deze regels nog eens extra, door te suggereren dat hun product een jaar garantie heeft, terwijl uit de kleine lettertjes blijkt dat het maar een beperkte dertig dagengarantie biedt. De U.S. Food and Drug Administration steunt de FTC in haar beschuldigingen

Aan de ijzers

Opnieuw wordt dus duidelijk dat de enige manier om overgewicht te bestrijden en een gespierder lichaam te krijgen meer bewegen en verantwoorder eten is. In het archief op deze site lees je daar meer over. Meer over de aanklacht van de FTC lees je op www.ftc.gov .

Dossier: