EN  |  FR

Het afslankgeheim van het New Nordic Diet

Het hipste dieet van dit moment is het New Nordic Diet. Culinaire snobs, diëtisten die zich richten op dikkerds uit de betere milieus en voedingsgoeroes die een tik van de paleomolen hebben gekregen lopen ermee weg. En dat is niet helemaal onterecht, want het New Nordic Diet werkt. 

De echte liefhebbers gruwen van de term New Nordic Diet, en spreken liever van New Nordic Cuisine, een in 2004 ontstane stroming in het koken, die is bedacht door de Deense chefkoks René Redzepi en Claus Meyer. Mensen in Noordelijke landen als Denemarken moesten weer producten gaan eten die vanouds in hun dieet zaten, vonden de twee koks. Geen producten uit verre landen, maar verse vis uit de Noordzee, en groenten die al eeuwenlang in Scandinavië groeien. Die voedingsmiddelen moesten bovendien zo eerlijk en natuurlijk mogelijk zijn bereid, op een zo traditioneel mogelijke manier.

Redzepi’s recepten

Koks en de voedingsindustrie maken eten lekker door toevoeging van grote hoeveelheden suiker, zout en dikwijls ongezond vet, vonden Redzepi en Meyer. En alsof dat nog niet voldoende is, nemen ze hun toevlucht tot allerhande synthetische smaakversterkers. Het voedsel dat de meeste consumenten avond aan avond op hun bord scheppen staat mijlenver af van het voedsel waarop ons lichaam is berekend. Geen wonder dat mensen met een gezond gewicht haast een minderheid zijn geworden.

Als je preciezer wilt weten wat het New Nordic Diet inhoudt, zou je het door Redzepi geschreven  kookboek ‘Noma: Time and Place in Nordic Cuisine’ kunnen lezen. Of je gaat eens rondsnuffelen op denmark.dk.

De landbouwministeries van Scandinavische landen dragen het New Nordic Diet – pardon: de New Nordic Cuisine – een warm hart toe, en staken enkele miljoenen in de beweging. Bovendien lieten ze voedingswetenschappers van de universiteit van Kopenhagen onderzoeken wat er gebeurt als je mensen langdurig het New Nordic Diet laat volgen.

Afslanken

De eerste resultaten van dat onderzoek zijn binnen. Deense onderzoekers publiceerden enkele dagen geleden in American Journal of Clinical Nutrition een studie waarin ze een kleine honderdvijftig dikke Denen lieten overstappen op het New Nordic Diet. Ze gaven de proefpersonen kookboeken en voorzagen ze van de producten die ze nodig hadden. En een half jaar later waren de dikkerds bijna vijf kilo afgevallen. Het gewichtsverlies kwam volledig op het conto van de afname van de vetmassa.

De reden waarom je afvalt als je het New Nordic Diet volgt is doodeenvoudig. Je eet minder calorieën, ook al mag je eten zoveel je wilt. Je eet geen junkfood bomvol calorieën, en je laat de snelle kant-en-klare bakjes uit de supermarkt links liggen, maar eet in plaats daarvan mager vlees, vis, groenten, fruit, volle graanproducten en noten. Dat is verzadigend voedsel, met een hoge voedingswaarde.

Ontrafeld

En daarmee is het geheim van het New Nordic Diet ontrafeld. Als je zelf kookt, eet je in negen van de tien gevallen gezonder dan als je kant-en-klare producten eet. De voedingsmiddelenindustrie, snackbars en producenten van fast food verstoppen nu eenmaal veel meer calorieën in hun producten dan jij, als je achter je fornuis staat te koken, in je groenten en vlees zou steken. Zelfs als je thuis in de keuken een boterham smeert stop je minder calorieën in je sandwich dan een maker van kant-en-klare broodjes pleegt te doen.

Iedereen die thuis zelf zijn eten klaarmaakt, kan op een gezonde manier en zonder honger afvallen. Je hebt er zelfs geen New Nordic Diet voor nodig. Je mag het dan bijvoorbeeld gewoon 'New Dutch Natural Kitchen' noemen.Voor je aan de slag gaat, het copyright van de naam van dit dieet ligt wel bij Eigen Kracht. 't Is maar dat je het weet.

Dossiers: